La doctora Martha Alvarado, especialista en rehabilitació, que forma part del grup ATLAS Spine Insitute i que treballa a Àptima Centre Clínic Terrassa, respon les preguntes que han fet els lectors del Diari de Terrassa sobre aquesta branca.
P: Quina diferència hi ha entre infiltrar àcid hialurònic o plasma ric en plaquetes? Es poden realitzar aquestes infiltracions a la consulta?
R: L’àcid hialurònic es fa servir per lubrificar i protegir les articulacions desgastades, ajudant a reduir el dolor en artrosi. El plasma ric en plaquetes (PRP) s’obté de la sang del mateix pacient i conté factors de creixement que afavoreixen la reparació de teixits. S’usa en diferents patologies com a tendinitis, lesions musculars i desgast articular. Totes dues infiltracions poden realitzar-se en la consulta, sota condicions estèrils. És fonamental fer-les amb ecografia per a millorar la seva precisió i eficàcia. Aporta major precisió, permet visualitzar en temps real l’articulació, tendó o estructura a tractar, assegurant que el medicament arribi exactament al lloc adequat. Igualment, un millor resultat en infiltrar amb precisió, el tractament és més efectiu, la qual cosa millora l’alleujament del dolor i la recuperació. Disminueix el risc de puncions innecessàries i finalment és més còmode per al pacient, ja que redueix molèsties i augmenta la seguretat del procediment.
P: Tinc migranya i he sentit parlar del tractament amb toxina botulínica. En quins casos està indicat?
R: La toxina botulínica està indicada en persones amb migranya crònica, és a dir, aquelles que sofreixen més de quinze dies de mal de cap al mes, dels quals almenys 8 són migranyosos. S’injecta en punts específics del cap i el coll per reduir la freqüència i intensitat de les crisis. És un tractament segur i efectiu quan altres enfocaments no han funcionat.
P: El neurocirurgià m’ha d’operar de la columna lumbar. M’ha comentat que realitzi fisioteràpia abans de la cirurgia per a millorar els resultats postquirúrgics. Quina diferència existeix amb la rehabilitació postoperatòria?
R: La prehabilitació ajuda al fet que la recuperació sigui més ràpida, amb menys dolor i millors resultats funcionals. Es basa a preparar al pacient físicament i funcionalment abans de la intervenció.
Permet dissenyar de forma individualitzada un pla de teràpia física, millorar en la mesura del possible la mobilitat, disminuir el dolor previ a la intervenció quirúrgica i, sobretot, educar al pacient per reduir el risc de complicacions per immobilitat, per exemple, són alguns dels seus beneficis.
La rehabilitació postoperatòria, en canvi, s’enfoca en la recuperació progressiva després de la cirurgia, ajudant a reduir el dolor, restaurar la mobilitat i prevenir complicacions. Totes dues fases són clau per a un millor resultat.

P: En què consisteix la neuromodulació? Quan s’aplica?
R: La neuromodulació és un tractament que usa estímuls elèctrics o químics per modificar l’activitat dels nervis i alleujar el dolor. A més de reduir el dolor, ajuda a millorar la rigidesa muscular i a equilibrar la connexió entre nervis i músculs, afavorint un millor control del moviment. Existeixen tècniques no invasives, com l’estimulació transcutània, i altres més avançades, com l’estimulació medul·lar o perifèrica ecoguiada. S’aplica en casos de dolor crònic que no millora amb altres tractaments, com el dolor lumbar persistent, neuràlgies o dolor neuropàtic, i també en trastorns amb alteració del to muscular, com l’espasticitat.
P: Quina diferència existeix entre un metge rehabilitador i un fisioterapeuta?
R: El metge rehabilitador és un especialista en Medicina Física i Rehabilitació que avalua i diagnostica una gran varietat de malalties que afecten, per exemple, l’aparell locomotor i sistema nerviós, dissenyant plans de tractament personalitzats. Pot indicar teràpies, medicació, infiltracions o tècniques avançades. El fisioterapeuta, en canvi, és el professional que aplica les teràpies físiques com són l’exercici terapèutic, tècniques manuals o l’aplicació de modalitats com l’electroteràpia. Tots dos treballen en equip per millorar la qualitat de vida del pacient.