Alimentació sostenible és un concepte que ha anat incrementant la seva presència en els últims anys. La FAO, que és l’Organització per a l’Alimentació i l’Agricultura de les Nacions Unides, la defineix com, “aquella alimentació amb un impacte ambiental baix que contribueix a la seguretat higienicosanitària i alimentària i a una vida saludable per a les generacions presents i futures”.
L’OMS, l’Organització Mundial de la Salut (OMS), també promou una dieta saludable i sostenible que, expliquen, comença amb l’inici de la lactància materna, fins als sis mesos d’edat, i la lactància materna continuada fins als dos anys o més, combinada amb una alimentació complementària adequada.
Productes equilibrats
Aconsella productes equilibrats, entre els quals inclou cereals integrals, llegums, fruita seca i una abundància i varietat de fruites i verdures. També es poden consumir, en quantitats moderades, ous, lactis, aus i peix, i petites quantitats de carn vermella. I s’inclou com al més aconsellable, el consum d’aigua potable, preferentment la que no està envasada.
Asseguren que aquesta alimentació sostenible evita en gran manera patògens, toxines i altres agents que poden causar malalties transmeses pels aliments. A més, és una aposta que ajuda a preservar la biodiversitat, inclosa la de cultius, bestiar, aliments dels boscos i recursos aquàtics, i evita la sobrepesca i la caça excessiva.
Altres beneficis de l’alimentació sostenible són que minimitza l’ús d’antibiòtics i hormones en la producció d’aliments, redueix l’ús de plàstics i derivats en l’envasament d’aliments i també combat la pèrdua i el malbaratament d’aliments i els riscos de contraure algunes malalties.