La diabetis, una afecció crònica que demana un control

La diabetis és una malaltia crònica que pateix una de cada deu persones al món, que pot ser causada per diferents factors, com alteracions del sistema immunitari o genètics-hereditaris i que es pot controlar amb tractaments que, cada vegada més, milloren la vida dels pacients
Sergi Estapé
22 de novembre de 2022

El passat dia 14 d’aquest mes es va celebrar el Dia Mundial de la Diabetis, amb l’objectiu de donar a conèixer-la i sensibilitzar la societat envers aquesta malaltia. Aquesta data commemora l’aniversari del naixement de Frederick Grant Banting, que l’any 1922 va ser un dels descobridors de la insulina.

El doctor Luís García Pascual, especialista en Endocrinologia a Àptima Centre Clínic Terrassa, apunta que la diabetis la causen diversos factors. “Alguns es produeixen per una alteració del sistema immunitari, que destrueix les cèl·lules que generen la insulina, i altres tenen un component genètic-hereditari, que són vàries, i per altres malalties com l’acromegàlia o la síndrome de Cushing, o t’operen del pàncrees”.

Aquesta campanya de conscienciació ens revela algunes dades, com que 1 de cada 10 persones al món té diabetis, que es preveu que l’any 2045 més de 700 milions de persones tindran diabetis, que 3 de cada 4 persones amb diabetis viuen en països d’ingressos baixos o mitjans, que 1 de cada 2 persones amb diabetis no està diagnosticada o que 1 de cada 2 persones que necessiten insulina no pot accedir-hi.

Per sempre

Pel fet de convertir-se en una malaltia crònica, la detecció precoç és més que rellevant. “Quan ets diabètic, ho ets per a sempre”, subratlla el doctor García Pascual, que també apunta que “pots estar ben tractat o mal controlat, però ja ets diabètic”. L’especialista manifesta que “és important saber-ho aviat i portar-ho bé”.

Les principals recomanacions per a un pacient diabètic són “tenir un estil de vida sana, com menjar bé, fer esport o evitar el sobrepès”, que serien les accions bàsiques que s’han de dur a terme. Després, hi ha els tractaments que poden oferir els professionals.

Hi ha parts del cos que cal cuidar amb compte, com poden ser els ulls. “La diabetis afecta especialment als ulls i és la primera causa de ceguesa en el món occidental”, comenta, i també parla de la insuficiència renal crònica. “Els ulls i els ronyons pateixen molt els efectes de la diabetis si no està ben controlada”, declara el doctor García Pascual. Els peus també s’han de vigilar, ja que “es poden produir úlceres que donen pas a infeccions que poden acabar en amputacions i això et pot limitar la vida”, assenyala l’especialista.

Pel que respecta als possibles tractaments per, si més no, disminuir els efectes de la diabetis en els pacients, el doctor García Pascual assegura que “n’hi ha diversos i hi ha medicaments que es donen en forma de pastilla o en forma d’injecció”, que poden ser insulina o no. “En els últims anys s’ha avançat molt en aquests medicaments injectables que no són insulina, perquè milloren molt la diabetis, redueixen el pes i tenen efecte de protecció sobre el cor i els ronyons”, detalla l’especialista.

També hi ha unes pastilles que tenen els mateixos efectes i que són protectors d’òrgans vitals, afegeix. “S’està notant molt entre els pacients, a l’hora de controlar la diabetis i es veu una gran millora”, apunta. Hi ha molts avenços, per exemple en el sistema de control, amb un dispositiu que s’implanta a l’espatlla i aporta informació sobre el sucre i en els pròxims anys apareixeran insulines d’administració d’una vegada a la setmana i altres fàrmacs que ajudaran a perdre pes.

Sempre empitjora

La diabetis no té fre i, tot i que es pot controlar, fent un símil, “és com un riu que porta a un corrent i és una malaltia que sempre tendeix a empitjorar”, afirma el doctor García Pascual. Amb el pas dels anys, els tractaments van augmentant, si bé recorda que “si et cuides molt i utilitzes els tractaments que et donen, es pot arribar a controlar i hi ha molts pacients que passen molts anys amb aquesta malaltia molt ben controlada”. Alerta, però, que és una afectació que “exigeix disciplina, rigor i control i si ets una persona molt descuidada”, ho pots passar malament.

“Educar per protegir el futur”, el lema escollit

El tema del Dia Mundial de la Diabetis 2021-23 és l’accés a les cures de la diabetis. Cent anys després del descobriment de la insulina, milions de persones amb diabetis a tot el món no poden accedir a les cures que necessiten. Les persones que estan afectades per aquesta malaltia necessiten, continuadament, atenció i suport per poder controlar la seva condició i evitar complicacions. Aquest any, el tema de la campanya de la Federació Internacional de Diabetis per celebrar el Dia Mundial de la Diabetis el 2022 ha estat “Educar per protegir el futur”. Aquest és el segon any de la campanya de tres anys sobre accés a cures de la diabetis.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: