Estem realment preparats a la nostra llar per a l’arribada del fred? Es pot millorar la confortabilitat d’un habitatge en aquest sentit? Es pot millorar una llar per a resistir millor l’hivern encara que sigui una construcció bastant antiga? Si fem referència a la simple construcció de l’habitatge, tot es pot centrar en l’aïllament de finestres, persianes, portes i parets i del tipus de calefacció amb què podem comptar. Però, es pot arreglar aquesta confortabilitat en l’àmbit de la decoració i l’interiorisme? La resposta és que sí, que es pot.
La interiorista i dissenyadora egarenca Amaia Larrañaga, especialitzada en accessibilitat i supressió de barreres, ens explica que, per assolir aquest objectiu, “haurem de buscar la manera d’afegir elements que transmetin calor i treballar amb els materials, els teixits” i altres. Un dels materials que ens pot aportar naturalitat i calidesa és la fusta.
“Si treballem algun revestiment en alguna paret amb fusta, com poden ser taulells o llistons, podem donar un joc valuós a la decoració i alhora donar calidesa”, diu Larrañaga que, a més afegeix que, si en aquest revestiment jugues amb la instal·lació d’il·luminació indirecte LED, es pot fer “una sensació d’ambient molt més modern”.
Pel que respecta a la utilització de teixits, la interiorista apunta que “és important una bona catifa a terra, on a més de donar un toc de color al paviment ens dona escalfor en trepitjar-la”. També recomana “jugar amb les cortines, ja que si són espesses ens aïllen del fred que ve de fora”. I un altre element econòmic i estacional serien les mantes a joc amb els coixins i els sofàs de la llar.
Els colors predominants
Els colors predominants de l’hivern, assegura Larrañaga, i que aporten calor són els terrossos, com el marró o el beix. Aquesta tonalitat, diu, a part de pintant les parets, es pot assolir “amb la utilització de llums LED, ja que es pot jugar amb la temperatura de color de la llum de càlids a freds”. Unes làmpades que et permetin escollir aquesta tonalitat de la llum i així donar la llum més adient a cada estació de l’any són les més aconsellables, segons l’experta.
Estan preparats els habitatges per afrontar les diferents estacions de l’any? Actualment, segons afirma Larrañaga, “les noves construccions sí que s’estan realitzant amb uns bons aïllaments tèrmics, tant per al fred com per a la calor”. La problemàtica, si de cas, va cap a les llars més antigues, construïdes fa molts anys i que tenen deficiències en aquest sentit.
“Abans no es tenia tant en compte l’aïllament dels habitatges, o amb el pas del temps han perdut eficàcia i avui en dia, amb el cost de la llum i el gas, és molt car mantenir aquests habitatges calents”. Té experiència sobre això, ja que, explica, “he treballat en habitatges en què les parets de la façana no estaven ben aïllades i hem hagut de revestir totes les parets amb nous sistemes d’aïllament”.
Larrañaga alerta del que, considera, “el focus més important on es perd tota l’escalfor o la refrigeració a l’estiu”. Es tracta de les finestres, les portes i les persianes. “Les finestres o portes corredisses, com que no tanquen al 100%, són les menys indicades mentre que les de fulles practicables sí que les recomanem, ja que tanquen molt millor”, manifesta la interiorista. També recomana la col·locació de doble vidre, que qualifica de “crucial” per evitar aquestes pèrdues d’escalfor a les llars.
Aïllar les persianes
Un espai que sempre recomanem aïllar és la caixa de la persiana, ja que es tracta “d’un punt molt feble que dona directe a la façana i per on entra molt de fred”. Explica que, avui en dia, es col·loquen molts motors a les persianes. “Aquest sistema de domotització, a part de ser molt útil per al dia a dia, ens ha fet eliminar la cinta de la persiana”. Justament, diu, “és per aquesta cinta per on passa molt el fred a l’estar comunicat directament amb la caixa i quedar obert”.
Canvis en la decoració dels interiors de les llars poden promoure una llar molt més amable pel que fa a la seva confortabilitat. “Amb una bona distribució i amb un bon disseny, pots combinar les parts de l’habitatge antic amb elements moderns i actuals, donant totes les comoditats amb una estètica antiga”, diu Larrañaga, que afegeix que, en els seus projectes, “a mi m’agrada molt jugar amb elements antics, com paviments hidràulics o mobles antics amb d’altres actuals i moderns, com sistemes electrònics d’encesa de llums, persianes o LEDS camuflats en racons, donant un estil únic i personalitzat”.
De cara a combatre aquest fred que està aterrant i que pot incrementar-se, amb baixades de temperatures dràstiques que són les que toquen per estació de l’any, una de les opcions més clares és la calefacció. Ara és l’època on és més habitual que les famílies es plantegin canvis o millores en relació amb el que tenen o disposen en l’actualitat a casa seva. “En aquesta època un element molt important a estudiar la seva col·locació és la llar de foc o les estufes”, comenta Larrañaga.
Sistemes de combustió
Actualment hi ha llars de foc amb molts sistemes de combustió, com poden ser el carbó, el gas, els pèl·lets, el bioetanol o les elèctriques. A més, també es compta amb “acabats moderns amb ferro o vidre, integrats en les parets, mobles i fins i tot penjades com un element pur de decoració”, assenyala. També hi ha d’estils més convencionals, que permeten donar un aire més rústic a l’estança.
La interiorista terrassenca assegura que actualment “hi ha estufes de biomassa, de pèl·let i gas, on ens pot donar una escalfor molt agradable”, i elogia els dissenys, amb ferro i vidre, que “donen un estil modern i actual a l’habitatge”.
Conclou aquesta temàtica dient que “tant les llars de foc com les estufes són una millora rellevant en la decoració de la sala, estudi, cuina, dormitori o allà on es col·loqui”. Els habitatges de nova construcció presenten bons equipaments per gaudir d’una bona confortabilitat.