El cos en moviment

Fugir del sedentarisme duent a terme exercici físic o algun esport és una font de beneficis per al nostre organisme
Sergi Estapé
12 d'abril de 2023

El passat 6 d’abril es va celebrar el Dia Mundial de l’Activitat Física, una jornada en la qual es va fixar un objectiu molt clar, el de promocionar aquesta pràctica per tal de fer front al sedentarisme. El repte és promoure les accions que fomenten la bona salut i el benestar entre les persones. El compromís, doncs, és fomentar els hàbits de vida activa, tant per a infants i adolescents com per a persones adultes i gent gran.

Estimular l’activitat física saludable des del sistema sanitari és un propòsit efectiu des del 2005. El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya té marcats com a finalitat difondre les recomanacions d’activitat física per a una bona salut, i aconseguir una població més activa. Per obtenir-ho es treballa en tres variants com són la capacitació dels professionals per a la prescripció i el consell d’activitat física, la promoció d’entorns per a la pràctica d’activitat física a nivell local i, finalment, la creació de xarxes locals per a la promoció de l’activitat física.

Com explica el doctor Bernat de Pablo, especialista en Medicina de Família a Mútua Terrassa, coordinador mèdic del Club Natació Terrassa i metge del primer equip masculí de l’Atlètic, fer activitat física de manera regular ens aporta una sèrie de beneficis i, a la vegada, ajuda a prevenir malalties com poden ser la diabetis, la hipertensió, el sobrepès i l’obesitat, els infarts del cor, les demències i alguns tipus de càncer.
“És important diferenciar entre el que és l’activitat física, l’exercici físic i l’esport”, ens assenyala De Pablo. Activitat física és “qualsevol cosa que facis i que suposi una despesa energètica, que pot incloure qualsevol cosa, com anar a comprar caminant, portar els nens a l’escola o jugar amb ells”.

Pel que fa a l’exercici físic, és el mateix que l’activitat física, si bé “de forma programada i regular, com sortir a córrer o amb bicicleta, tants dies a la setmana i tant temps”. I l’esport, que inclou “unes normes que limiten com has de fer aquest exercici físic”. De Pablo diu que l’activitat física “és com un medicament de franc” i que està demostrat que té un efecte sobre moltíssimes condicions”, encara que molts pacients, afirma, han d’assumir que si es duen a terme algunes activitats físiques, no patiran segons quines malalties.

Els principals beneficis

Els principals beneficis d’una activitat física regular, si no es té cap malaltia, són que “ajuda a controlar el pes i a evitar que s’acabi desenvolupant algunes malalties i els ossos es fan més forts i hi ha menys risc que es trenquin”. A més, una millor condició física evita més caigudes. “En els dos anys de pandèmia, molta gent gran ha perdut la seva potència muscular i molts cauen i aquest to muscular es guanya amb moviment”, recorda.

També s’ha incrementat el mal d’esquena entre molta gent durant el confinament.
Afegeix que hi ha una sèrie de beneficis mentals també, i apunta que si aquesta activitat física es realitza en grup i se socialitza, molt millor. “Qualsevol cosa que fem, si ens movem, té els seus beneficis i per aconseguir que ens cuidem, també és important gaudir de temps”, manifesta. De Pablo diu que l’exercici físic té la seva recompensa en matèria de salut si es fa de manera regular.

“Si vas a jugar a pàdel cada quinze dies i, la resta del temps, estar assegut a un despatx, no tens aquests avantatges, a l’inrevés, tens més risc de lesionar-te perquè no estàs bé físicament”, subratlla. Iniciar als infants en la necessitat de dur a terme activitats físiques és bàsic. Cal implantar aquest hàbit i, com diu l’especialista, “si un nen és actiu, té més possibilitats de ser-ho quan és gran i un infant és actiu, si veu activitat”. Promoure aquesta mena d’hàbits és imprescindible, opina De Pablo, que comenta que “si s’instauren de petits, és més fàcil que de més grans facin algun exercici físic de manera regular”.

La Medicina de l’Esport com a especialitat ja no està reglada i “hi ha una mena de buit sobre qui fa aquestes funcions i el paper recau una mica en els metges de família”, apunta De Pablo. Avisa, però, que tampoc cal abusar i un ús excessiu de l’exercici físic o de l’esport “també té el seu preu”, afirma.

L’OMS aporta una sèrie de recomanacions

L’Organització Mundial de la Salut, l’OMS, ens aporta una sèrie de directrius respecte a l’activitat física i els hàbits sedentaris que és aconsellable tenir molt presents. Ens explica que l’activitat física és bona per al cor, el cos i la ment i pot prevenir algunes malalties. També pot reduir els símptomes de depressió i ansietat i millorar la concentració.

L’OMS expressa que “qualsevol quantitat d’activitat física és millor que cap, i com més, millor” i recomana almenys entre 150 i 300 minuts d’activitat aeròbica moderada a la setmana per a tots els adults, i una mitjana de 60 minuts d’activitat física aeròbica moderada al dia per als nens i els adolescents, i alerta contra el sedentarisme.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: