Una casa prefabricada pot ser una alternativa més que interessant. Aquesta mena de construccions suposen avantatges rellevants i sempre representen una bona opció que cal, si més no, tenir sobre la taula en el moment de decidir-se quan es té clar que es vol un habitatge nou. Rosa Mañas i David Iglesias, arquitecte i arquitecte tècnic de l’equip d’Arquitectos Terrassa.com, apunten alguns dels avantatges de decantar-se per una casa prefabricada.
“Els principals avantatges dels habitatges prefabricats són la reducció del temps d’execució de l’obra i un preu de construcció més econòmic”, comenten. La reducció del temps pot arribar a ser “entre un 15 i un 20%” i, amb referència a l’estalvi econòmic “podem estar també al voltant del 20%, si bé és cert que la inversió inicial és alta”.
Altres beneficis d’aquesta possibilitat són “la reducció de pes i l’eliminació de ponts tèrmics”, tot i que si es vol la construcció tradicional també pot estar igualment aïllada, expliquen Mañas i Iglesias. A més, recorden que “des del punt de vista de la sostenibilitat, les cases prefabricades són més interessants, ja que generen menys quantitat de residus i, per tant, compten amb un impacte mediambiental menor”.
A qualsevol lloc
Els habitatges prefabricats es poden construir en qualsevol lloc, encara que, com exposen els especialistes d’ArquitectosTerrassa.com, “l’adaptació topogràfica i l’emplaçament s’ha de resoldre abans per col·locar l’habitatge prefabricat a sobre”. També comenten que “tota la fonamentació, escomeses i els treballs d’urbanització exterior es realitzaran de la mateixa manera que en els habitatges tradicionals”, i indiquen que, normalment no estan contemplats en el preu de l’habitatge.
El període de temps que pot trigar la construcció d’un habitatge prefabricat, diuen, és relatiu i tot pot estar en funció d’apartats com “la superfície, els acabats i el disseny de l’habitatge”. Iglesias i Mañas asseguren que “en un habitatge tipus d’uns 150 metres quadrats es poden trigar uns vuit mesos, i això significa un estalvi d’un 20%, aproximadament, respecte a la construcció tradicional”. També agreguen que “en una casa prefabricada es minimitzen els imprevistos d’obra, per tant, solen entregar-se amb puntualitat, fet diferencial en el nostre sector”.
Respecte a la classe de materials de les cases prefabricades, a ArquitectosTerrassa.com expressen que hi ha tres possibilitats, de fusta, metàl·liques o de formigó. Pel que fa a les primeres, comenten que compten amb una “estructura vertical i horitzontal feta de fusta, així com els tancaments a façana”.
Les de formigó, continuen, contenen “panells de formigó prefabricats per als tancaments de façana i plaques de formigó per als forjats” mentre que l’estructura de les metàl·liques està feta “de perfils d’acer galvanitzat”, amb els forjats que es poden fer “amb biguetes d’acer galvanitzar i formigó col·laborant”. Afegeixen que “hi ha diferents maneres d’executar aquests forjats”. Els arquitectes d’aquest despatx terrassenc també aporten que “els acabats exteriors de façana i els interiors poden ser els mateixos en els diferents tipus d’habitatges prefabricats”.
Un assumpte que també s’ha de resoldre és el dels interiors d’aquestes construccions prefabricades. Iglesias i Mañas exposen que “el grau de detall amb el qual podem intervenir dependrà de cada client i el que vulguin que intervenim”. Així, doncs, tot queda en mans de les persones que volen una casa prefabricada. Els professionals, també diuen, sobre això, que “En el cas que el disseny es faci de zero ens podrem adaptar millor a les necessitats del client i podem arribar a dissenyar de manera personalitzada qualsevol part de l’habitatge” en l’apartat que correspon al seu interior. El client és qui decidirà si vol unes habitacions d’una manera o una cuina més àmplia o altres detalls.
El tema econòmic
El tema econòmic sempre pesa en la gran majoria de persones que tenen la intenció de comprar un habitatge. En el cas dels habitatges prefabricats, des d’ArquitectosTerrassa.com manifesten que és una alternativa que pot dependre de diversos factors a l’hora de concretar el preu definitiu. “En principi, les cases prefabricades sí que són més econòmiques, sobretot les de fusta, més que les de formigó prefabricat”
Els arquitectes d’aquest despatx, però, precisen que aquest “en principi” pot experimentar certes variacions, perquè “depèn dels acabats i els equipaments que es vulguin afegir en el disseny final” els clients. Mañas i Iglesias recomanen que és imprescindible “observar amb atenció els pressupostos d’aquestes empreses, perquè sempre hi han partides que no estan incloses” i argumenten que en pocs casos treballen amb allò de les “claus en mà”, en el qual, l’empresa es responsabilitza de tot plegat i de la gestió integral de la construcció i es compromet a tota la producció sense càrrecs posteriors.