Compte amb un virus de risc

s necessària una conscienciació per part de la població de la presència d’aquest virus, que és molt freqüent i que infecta la pell i les mucoses
Sergi Estapé
15 de març de 2022

Molt recentment, s’ha celebrat el Dia Mundial de la conscienciació sobre el Virus del papil·loma humà (VPH). Com explica el doctor Xavier Urquizu, especialista en Ginecologia i Obstetrícia a Àmbit Dona Salut, es tracta d’un virus “molt freqüent” que infecta la pell i les mucoses, tant d’homes com de dones. Aquesta jornada serveix com a recordatori perquè la gent es mentalitzi per tal d’evitar les causes que el poden provocar.

Urquizu assenyala que el VPH es pot transmetre mitjançant relacions sexuals per contacte directe, pell amb pell. “El contagi es pot produir tant amb relacions sexuals orals, vaginals o anals. I el virus no es transmet per fluids com la sang o el semen”, assegura. L’especialista afegeix que “les berrugues genitals i cutànies pel VPH també es poden produir per contacte estret amb la pell o per material d’higiene que hagi estat en contacte amb lesions berrugoses”.

Cal tenir present que hi ha més de 100 tipus de VPH diferents (serotips) i alguns “produeixen berrugues genitals que s’anomenen condilomes i són causades majoritàriament pels VPH 6 i 11”. Altres infecten la pell o mucoses de la regió anogenital i la cavitat oral i “poden acabar desenvolupant càncer de coll uterí, vulva, penis, de vagina, d’anus o de l’orofaringe”, diu Urquizu. Els tipus més freqüents que produeixen aquests càncers són els VPH 16 i 18, si bé, recalca que “no tots els VPH causen càncer. La majoria són de baix risc oncogènic i no tenen conseqüències per a la salut”.

Prevenció

Hi ha fórmules per prevenir el VPH i l’especialista apunta la vacunació i l’ús del preservatiu. “Actualment, s’administra la vacuna del VPH dins del calendari vacunal a totes les nenes d’entre 11 i 12 anys i també pot ser administrada a determinats grups de risc o persones que han estat tractades per lesions precursores del càncer de coll d’úter”, manifesta.

La infecció pel VPH es pot detectar amb proves de PCR on “s’objectiva la presència de material genètic del virus”. Les lesions que provoca el virus es detecten a través de la prova de Papanicolau o citologia cervicovaginal i són molt recomanables controls periòdics en les dones.
Urquizu avisa que no hi ha cap símptoma que pugui detectar la presència d’aquest virus i també recorda que “no existeix cap tractament per a la infecció del VPH”. Si el VPH provoca alguna malaltia, com berrugues o lesions del coll de l’úter, sí que es poden tractar. En el cas de les berrugues, es poden aplicar cremes antivirals, làser o crioteràpia (fred) mentre que la cirurgia és idònia per les lesions del coll de l’úter.

Sobretot en persones joves

Aquesta infecció és molt freqüent, sobretot en persones joves que són sexualment actives. Xavier Urquizu ens aporta que “el 80% de les persones sexualment actives hauran entrat en contacte amb el VPH al llarg de la seva vida, però 9 de cada 10 infeccions remetrà sense símptomes ni tractaments i moltes vegades no serem conscients d’haver-hi estat en contacte”. També informa aquest especialista que “el fet de tenir una infecció pel VPH no significa necessàriament que tindrem un càncer de cèrvix o coll uterí”.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: