Tot i que ja fa uns anys de la seva aparició al mercat, la Thermomix continua tenint molt de predicament, no només a les llars particulars, sinó també a les cuines professionals. “Potser és el que fem servir més, ja que és molt versàtil en tots els aspectes tant per triturar, picar, coure a temperatura controlada per fer una bearnesa, muntar clares, emulsionar”, i altres elaboracions, explica Pol Pratcorona, cap de cuina i propietari del Restaurant l’Indret de Terrassa.
D’origen alemany, aquest robot de cuina sembla imprescindible per als xefs dels restaurants i Pratcorona assegura que “costa pensar en una cuina professional d’avui dia on no hi hagi una Thermomix”. El cuiner egarenc, per exemple, considera que no hi ha cap altra màquina que aconsegueixi triturar els ingredients com ho fa aquesta. “No hi ha color”, manifesta.
La seva primera màquina és de principis dels anys seixanta, si bé, de s de llavors, el seu fabricant ha anat introduint millores als següents models que han anat apareixent a la venda. Una de les seves característiques principals és que no es pot adquirir a les botigues i hi ha una xarxa comercial que s’encarrega de captar els possibles clients.
Quan es fa servir un d’aquests aparells, com la Thermomix, els cuiners professionals no sempre es limiten a seguir les receptes al peu de la lletra. Pratcorona, per exemple, ens explica com, a partir d’un error, van poder afinar en una de les seves receptes.
Cremós de coliflor
“Hi ha un cremós de coliflor fumat que tenim a la carta. Vam provar de posar la pipa de fum (és una màquina que serveix per fumar els plats i així donar un toc de fumat). Amb la mànega apuntant dins la gerra de la Thermomix li vam introduir fum a l’elaboració, vam tapar amb el tap i ho vam deixar uns minuts triturant a màxima potència. El resultat va ser una crema de coliflor molt ben emulsionada amb un gust de fumat boníssim”. Al seu Instagram @restaurantlindret hi ha un vídeo on es veu aquesta tècnica.