El dia 31 de març se celebra el Dia Mundial del Càncer de Còlon. El doctor Carles Maristany, especialista en Cirurgia General i Digestiva i en Coloproctologia, i cofundador de Grup Quirúrgic Vallès, explica que “no hi ha factors de riscs clars i estipulats” respecte a aquesta classe de càncer.
Alguns poden ser “l’edat, ja que a partir dels 50 anys augmenta el risc d’un càncer de còlon; l’alimentació i concretament el consum de carns vermelles processades; el tabac, que en alguns estudis s’apunta com un factor de risc” i també se l’associa al consum d’alcohol i al sedentarisme i, a més, hi pot haver components genètics.
Quant a alguns dels símptomes que poden alertar, poden ser “un canvi de ritme deposicional, gent que passa d’anar restreta a patir deposicions líquides d’una manera molt freqüent o al revés, gent que comença a patir restrenyiment pertinaç que no acaba de solucionar”, que “té un nivell d’evidència baixet, però s’ha de tenir en compte”.
Altres símptomes poden ser les “deposicions mesclades amb femtes, el que en diem hematoquèzia, la rectorràgia, que és la principal causa de les hemorroides en persones de menys de 50 anys, i la sensació de defecatòria constant”, coneguda com a tenesme rectal, que “és la sensació de necessitar defecar sense que desaparegui la sensació després de fer-ho”.
L’especialista comenta que “en la gran majoria de càncers de còlon, el 95%, l’aparició és a partir d’una alteració d’un pòlip i entre l’aparició del pòlip i del tumor poden passar deu anys” i la clau és detectar-los.
Tractament quirúrgic
El tractament en el cas del càncer de còlon, diu Maristany, és el “quirúrgic en la immensa majoria de pacients, si bé en pacients més fràgils es poden fer tractaments com quimioteràpia”. En el de recte, la cirurgia és la principal manera, però avui en dia, “segons uns estudis, es comença a fer la preservació d’òrgan, amb sessions de radioteràpia i quimioteràpia sobre les lesions de recte, sobretot recte mig i recte baix, i si el tumor ha desaparegut, es pot optar per no fer res. En un 15% s’evita la cirurgia si hi ha una bona resposta”, apunta.