Beneficis de la col llombarda

Tot i que és un producte que es pot trobar tot l’any, és en l’època del fred quan el seu consum és més recomanable
Sergi Estapé
24 de febrer de 2022

Es pot trobar col llombarda tot l’any, però és a l’època del fred, entre la tardor i l’hivern, quan és més adient consumir-la pel seu sabor, lleugerament dolç, i perquè és quan conserva millor les seves propietats. Un dels seus atractius és el color morat, magenta o porpra fosc. Si parlem de cols, hem de tenir en compte que en tot el món hi ha uns 380 gèneres i unes 3.000 espècies d’aquest producte.

Al nord d’Europa, i durant l’edat mitjana, era un aliment prou conegut, si bé cal recordar que els egipcis ja la cultivaven 2.500 anys abans de Crist i segons s’apunta, els hi era molt útil per combatre el dolor d’estómac. Aquest doble vessant, aliment i remei medicinal, ja el van descobrir grecs i romans que, amb aquesta verdura, elaboraven algunes menes d’emplastres o cataplasmes per curar les malalties o les ferides.

La col llombarda té una sèrie de propietats que cal recordar. És una de les varietats de verdura més riques en seleni, que ajuda a disminuir la pressió arterial, aporta oxigen al teixit muscular, produeix anticossos i activa la tiroide, entre altres. La manera de conrear-la, preparar-la i consumir-la és la mateixa que en altres classes de cols. La principal diferència, però, és que la col llombarda conté pigments d’antocians que són els responsables de la seva coloració i que es perden durant la cocció.

Habitualment, es cou i resulta un molt bon ingredient per a diversos plats. En molts països, és tradicional que, cuita, formi part del menú de Nadal. A Madrid i a zones de Castella i Lleó, és una tradició menjar algun preparat amb col llombarda per aquestes festes, amb poma, panses i pinyons, principalment, sigui com a guarnició o primer plat.

Composta d’aigua

Es componen principalment d’aigua encara que es consideren molt nutritives per la quantitat de vitamines i minerals que contenen. La seva aportació calòrica és molt baixa i no sobrepassen les 22 quilocalories per 100 grams de producte fresc. No genera colesterol, conté 0,18 grams de lípids i 1,50 grams de proteïna per cada 100 grams de part comestible.

Això converteix a la col llombarda en un aliment ideal per incloure en dietes hipocalòriques. Si es menja crua, per exemple, constitueix una important font de vitamina C per al nostre organisme. Per a la seva conservació, es pot embolicar en una bossa de plàstic perforat dins del frigorífic, el que la manté en un bon estat fins a dues o tres setmanes.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: