Arriba la tardor i també tornen algunes de les malalties que són més freqüents en aquesta estació de l’any. En aquesta època, els mals més comuns entre la població són a conseqüència de la baixada de les temperatures, el canvi d’estació i la presència de virus i bacteris que viuen en un entorn més propici per al contagi.
Les malalties més habituals de la tardor tenen molta relació directa amb les vies respiratòries, una zona molt més sensible en aquest temps, i que es veu afectada per la baixada de les temperatures i les variants climatològiques, la proliferació de pluges i canvis bruscs del temps. És un còctel que, barrejat, afecta moltes persones, especialment als més joves i als més grans, que habitualment són els més vulnerables.
El que es coneix com a refredat comú és un dels mals que més acostumen a aparèixer en aquesta època
Moltes de les accions de prevenció que s’han aconsellat per a la Covid, serveixen també per a moltes d’aquestes malalties, com netejar-se les mans o evitar el contacte. A més, també és important ventilar les habitacions de la llar o del lloc de feina, uns 10 minuts diaris per renovar l’aire. Si no circulen les partícules en suspensió, s’incrementen els contagis.
És recomanable no posar la calefacció molt alta respecte a la temperatura exterior, perquè pot afectar el nostre organisme i que es multipliquin els virus. Cal, doncs, un bon manteniment d’aquests aparells i tenir en compte l’eficiència energètica. La grip també treu el cap per aquestes dates i, per prevenir-la s’han de seguir les mateixes passes.
Una altra inconvenient que sorgeix a la tardor és l’al·lèrgia, encara que sempre l’associem més a l’època de la primavera, a causa de la pol·linització de la majoria de plantes i flors. A la tardor, però, també existeixen les al·lèrgies als àcars de la pols, i s’acostuma a produir un repunt de les colònies perquè els espais estan més hores tancats. El fred pot desencadenar que ventilem menys i augmenti la presència de la pols, així com la humitat i les floridures.
Increment de fred
L’increment del fred i de la humitat pot promoure, a més, que les persones que pateixen asma, passin per episodis més delicats. Aquesta malaltia crònica afecta a les vies respiratòries dels pulmons, que s’inflen i s’estreteixen. Tot plegat provoca tos, falta d’alè o opressió en el pit, entre altres.
També sembla que sigui una mal de la primavera l’astènia, però cal saber que té la seva presència a la tardor. Es tracta del terme que s’utilitza en medicina per qualificar la sensació de cansament, tant orgànic com físic, i que en moltes ocasions no es pot determinar la seva causa. Aquesta manca d’energia es manifesta en repòs, si bé augmenta quan fem alguna activitat o exercici. En aquesta època, arriba el canvi d’hora, fet que porta que gaudim de menys hores de llum solar i això pot repercutir directament al nostre organisme.
Aquesta baixada de les temperatures també coincideix amb l’inici del curs escolar i, per tant, amb l’increment del contacte entre els infants en espais més reduïts. Els més petits que arriben a aquesta època amb les defenses més baixes pel canvi d’estació.
Una bona higiene és capital, si bé en els infants és el punt més difícil de complir a causa que comparteixen moltes coses, com joguines o materials escolars, que passen per moltes mans. És necessari, doncs, que es rentin les mans amb regularitat, especialment abans de menjar.
Per prevenir algunes d’aquestes malalties típiques de la tardor, els infants han de seguir una bona alimentació, una dieta que els hi aporti tots els nutrients i vitamines que necessiten per tenir unes bones defenses.
Hidratar-se sovint també ajuda a prevenir
Els més petits i la gent gran, en moltes ocasions, poden patir deshidratació, un fet que contribueix al fet que baixin les defenses. És important fer beure els nens durant els àpats, mentre juguen, o quan fan els deures. Les persones grans han d’assumir que han de beure sense tenir set.