Hi ha més maneres d’estudiar el batxillerat. Aquesta etapa, a diferència de les anteriors, que són obligatòries per a tothom, és més flexible pel que fa a la forma d’afrontar-la. A més de les habituals opcions, com són els estudis de manera presencial a centres públics, concertats o privats, s’obre el ventall de possibilitats per acontentar a totes les necessitats dels estudiants.
Així, els dos cursos del batxillerat també es poden seguir a distància, a condició que es compleixin els requisits que es demanen des del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Per poder optar a aquesta modalitat, els alumnes han de ser majors de 18 anys, sempre que no hi hagi circumstàncies excepcionals, i els estudis es duen a terme per via telemàtica, a l’Institut Obert de Catalunya (IOC).
Si un alumne està cursant el batxillerat presencialment, també existeix la possibilitat d’estudiar a distància algunes assignatures o matèries que el seu centre no contempli en la seva oferta, per les raons que siguin. És una bona opció per a alumnes que volen estudiar alguna matèria específica que no poden fer de manera ordinària en el centre en el qual estan matriculats.
Altres alternatives són el batxibac, un programa que permet als alumnes cursar un currículum mixt, amb un terç de l’horari lectiu en francès i cursar les matèries de Llengua i Literatura Franceses i Història de França. Els estudiants d’aquesta modalitat, a més d’obtenir el títol de batxillerat, obtindran també el diploma de baccalauréat si supera una prova externa que es fa íntegrament en francès.
I també es pot estudiar aquesta etapa a través del Batxillerat Internacional. Es tracta del Programa de Diploma de Batxillerat Internacional (PDBI), que és un currículum mixt que incorpora un conjunt de matèries determinades per l’Organització del Batxillerat Internacional (IBO). A Catalunya, es pot obtenir aquest títol en alguns centres públics i diversos de privats.
També hi ha una darrera opció i és la de la doble titulació batxillerat i cicles de grau mitjà (batxillerat i arts plàstiques i disseny, o batxillerat i ensenyaments esportius) Aquesta alternativa permet assolir dues titulacions en tres cursos, la del cicle de grau mitjà (primer i segon) i la de batxillerat (primer, segon i tercer).
Per accedir-hi, cal tenir el títol de graduat o graduada en Educació Secundària Obligatòria (ESO) o un títol que sigui equivalent i, sobretot, és necessari haver superat la prova d’accés als cicles formatius de grau mitjà corresponent.
Els premis extraordinaris
Un dels al·licients del batxillerat és un reconeixement que pot ser de gran utilitat per a l’alumne de cara al seu futur universitari. Es tracta dels Premis Extraordinaris de Batxillerat, creats l’any 1999 i que representen un estímul per als estudiants de cara a evidenciar uns mèrits que demostren una preparació especial en aquests ensenyaments. Són, a més, una bona mostra de la constància i el compromís pel treball compartit entre estudiant, professors i família.
Aquests premis suposen l’exempció de les taxes universitàries per al primer curs, un curs gratuït en una escola oficial d’idiomes i una estada en un centre de recerca. S’atorguen en funció dels resultats d’unes proves que es realitzen quan s’acaba el cicle amb el segon de batxillerat. S’hi poden inscriure els alumnes que hagin obtingut una qualificació mitjana de batxillerat igual o superior a 8,75.