Sant Jordi 2024

A manca de roses autòctones, roses encerades, eternes i oloroses

La producció catalana de roses per Sant Jordi cau un 15% amb només un floricultor al Maresme

Les roses tornen a omplir carrers, floristeries, paradetes i les llars de Catalunya per aquesta diada de Sant Jordi. Aquesta bonica tradició, sorgida arran d’una llegenda basada en l’amor romàntic entre una princesa i un cavaller ha evolucionat fins a donar lloc a una celebració de l’amor en tots els seus sentits i llibertats. Donar una rosa ja no significa desitjar a algú sinó que es tracta d’una petita mostra d’amor tant per a les parelles, com per a familiars o amics.

El mercat de les roses cada any innova i ofereix novetats tant pel que fa al color de les flors com a altres aspectes com presentació, materials o varietat. L’any passat, la novetat va ser l’aparició de roses marrons i verdes a les paradetes i floristeries per Sant Jordi. Aquest any, la introducció de les roses encerades al mercat. Així ho explica el Carlos Clapés, propietari de la floristeria La Selva i president de la Unió de Floristes de Terrassa: “Aquest any, estan entrant les roses encerades. Es tracta de flors naturals que es banyen en cera per aconseguir un acabat diferent”. 

Per la seva banda, Montse Solé, propietària de la floristeria Petit Paradís, destaca una novetat a la seva floristeria: la rosa olorosa. “Una novetat nostra d’aquest any és la rosa olorosa. Posem una rosa perfumada dins d’una cúpula i amb un embalatge molt bonic”. 

Ambdós floristes destaquen l’augment de vendes de roses preservades, “roses eternes”, en els darrers anys. Això es deu a la seva durada. Abans, molta gent no coneixia aquesta possibilitat. Ara, moltes persones l’escullen. Montse i Carlos també coincideixen en el fet que els encàrrecs que reben a les floristeries per Sant Jordi, són “roses d’autor”, detalls més personalitzats. En aquest sentit, Carlos Clapé identifica una tendència: “Últimament, s’està apostant molt per roses ecològiques, amb presentacions respectuoses amb el medi ambient, materials sostenibles i biodegradables”.

Tot i les tendències en el mercat de la rosa, la rosa vermella és la que més es ven, es compra i es regala, i és que segons Clapé, “la rosa de Sant Jordi és la vermella. És un clàssic i ens agrada”. 

Roses de Sant Jordi/ Lluís Clotet

Menys producció i més importació 

La majoria de les roses que es regalaran aquest 23 d’abril no seran catalanes. I és que Catalunya només compta amb un productor de roses a Santa Susanna (Maresme), en Joan Pons. El floricultor preveu comercialitzar 50.000 unitats enguany, un 15% menys que l’any passat. A més, aquest any, les roses autòctones seran més petites. Joan Pons explica que el canvi climàtic i la pujada de temperatures a l’hivern no ha afavorit el cultiu, motiu pel qual la rosa autòctona tindrà les tiges més curtes i copes més petites. Les escasses glaçades habituals en els mesos de gener i febrer han alterat el creixement de la rosa i ha provocat uns resultats que llueixen menys que el de les roses importades.

D’entre els set milions de roses que es preveu vendre en floristeries, parades, escoles i centres de treball, la majoria provenen de Colòmbia i Equador, els països majors exportadors de roses a escala mundial. Les roses holandeses van a la baixa, degut a l’encariment dels preus. En canvi, han començat a arribar roses africanes, en concret, d’Etiòpia. 

En aquest sentit, Carlos Clapés detalla que “aquest problema no afecta només Catalunya, sinó també a tota la costa mediterrània, que abans era productora i ara ja no ho és”. Un fet que es deu als alts costos de producció. Floristes com la Montse voldrien apostar per un producte de quilòmetre zero, però no ho poden fer, perquè “no hi ha producció”.

Sant Jordi és una oportunitat per recordar a les persones importants de la teva vida que poden comptar amb tu, però també és una ocasió per col·laborar amb causes solidàries comprant roses i llibres a les paradetes d’associacions i ONGs. 

A manca de roses autòctones, roses encerades, eternes i oloroses
To Top