Vivim en un món teòricament basat en el mèrit i en la competitivitat, en què utilitzem l’autoexigència i l’autocrítica com a armes per aconseguir l’excel·lència i poder avançar. Però per al psicòleg Buenaventura del Charco, aquests conceptes esdevenen dues "armes de doble fil".
Segons aquest especialista, l’autoexigència i l’autocrítica excessives poden provocar frustració, danyar el concepte que tenim de nosaltres mateixos, augmentar el nostre estrès i fins i tot arribar a bloquejar-nos i a posar en perill la nostra estabilitat psíquica, si és que es donen d’una manera desmesurada.
De fet, l’autoexigència i l’autocrítica poden convertir-se en uns jutges inflexibles que ens sotmetin a una avaluació constant i implacable, "envaint els nostres pensaments amb dubtes, atacs i desqualificacions inclements", segons l’especialista.
"Establir com a norma una actitud hostil cap a nosaltres mateixos no potencia pas el nostre desenvolupament personal, sinó tot el contrari, ens pot acabar generant una alta dosi de malestar i ens pot provocar frustració", adverteix.
El primer pas per tal de desactivar aquesta tendència és, segons l’expert, "prendre consciència d’aquests pensaments i sentiments de crítica, exigència, culpa o vergonya cap a nosaltres mateixos, i adonar-nos de com ens estan afectant".
El segon pas consisteix a reflexionar sobre si "aquesta actitud de ser jutges i ‘botxins’ de nosaltres mateixos és el tractament que volem i necessitem donar-nos just en els moments de dificultat i patiment", indica. "A partir d’aquesta reflexió, necessitem ser més compassius amb nosaltres mateixos i conrear el consol i l’amor propi", aplicant el que ell anomena "autocompassió", assenyala Del Charco a Efe.
L’autocompassió, segons apunta el psicòleg, es basa a escoltar-nos a nosaltres mateixos, a explorar les nostres inquietuds i a trobar el nostre dolor emocional. També a deixar que aquest sentiment de dolor emocional, quan apareix, ens commogui d’una manera real i sigui precisament el motor de canvi per començar a cuidar-nos més.
Claus quotidianes
Aquest psicòleg comparteix una sèrie d’estratègies que podem utilitzar en el dia a dia per tal de ser més "compassius" (en el terme que empra l’expert) amb no-saltres mateixos. Una de les claus que dona és que siguem capaços de parar i de reflexionar una mica sobre la vida. En aquest sentit, Del Charco recomana "dedicar un moment a contemplar allò que ens passa, descrivint mentalment el que ens fa mal (i puntuar-ho en una escala de l’1 al 10). Segons l’especialista, parar ens ajudarà a afrontar millor aquella situació que ens fa mal.
Un segon consell és aprendre a escoltar-nos. "Portar un diari emocional, escriure’l i veure ‘com estem per dins’ mentre prenem un cafè o passegem amb tranquil·litat. Aquests són exercicis que ens ajuden a escoltar-nos i a posar el focus en el nostre dolor", assenyala.
Un tercer suggeriment és buscar en les nostres emocions. L’expert suggereix practicar meditacions guiades, que ens ajudaran a observar i prendre consciència de les nostres preocupacions.
L’especialista també aconsella que deixem que el dolor emocional ens commogui. "Juguem molt a no veure el dolor, així que, com a primer pas, n’hi haurà prou amb prendre consciència d’allò que ens fa mal", assenyala.
Del Charco també suggereix anar més enllà dels arguments a favor o en contra relacionats amb aquella situació que vam viure i que ens fa patir, observant què ens fa mal, amb independència de si és o no culpa nostra.
"Pensa en el que necessites, en experimentar dolor emocional, tracta de donar-te aquesta opció a tu mateix o a fer el possible per aconseguir-ho, si cal, buscant l’ajuda d’un professional", diu.