Salud

Com gestionar emocionalment la pandèmia

Frustració, ira, decaïment, por… i sobretot incertesa són algunes de les sensacions que segurament moltes persones han experimentat des de l’inici de la pandèmia. El temor a contagiar-nos pel virus, la inseguretat davant la situació laboral en moltes empreses (amb milers de treballadors afectats per un ERTO) o la solitud en què molts van viure el confinament (en especial, la gent gran) han esdevingut estats freqüents, i sovint difícils d’abordar, els darrers mesos.

Segons José Luis Torres, especialista en psicologia clínica, i membre de la plataforma Top Doctors, tenir aquestes percepcions “és absolutament normal, donat que l’amenaça és real”. L’expert assenyala que “romandre tan calmats com sigui possible, i intentar tenir perspectiva ens serà molt útil per no decaure anímicament o esgotar-nos abans que tot això es resolgui d’una manera positiva”.

Fins que la situació no millori, Torres dona un seguit de pautes, d’habits diaris, per tal de gestionar emocionalment un context del tot nou. A banda de regular bé el son (un aspecte bàsic per assegurar un bon descans i afrontar l’endemà amb energia), Torres també recomana mantenir, en la mesura que sigui possible, uns hàbits alimentaris més saludables que mai, de cara a enfortir el nostre sistema immune, així com fer exercici físic, ja sigui aeròbic i anaeròbic.

És obligatori usar la mascareta en tot moment i mantenir la distància de seguretat entre persones davant del virus. Ara bé, l’expert aconsella buscar espais on no hi hagi gent al voltant “per poder respirar sense mascareta; això ens ajudarà a oxigenar el cervell adequadament”. En aquest sentit, l’especialista aconsella anar a parcs, muntanyes i pantans “perquè ens donarà una aportació d’energia extra altament interessant; buscar llocs on oxigenar la ment és molt important per sentir-nos millor”.

D’altra banda, i segons Torres, cal estar informats de quina és l’evolució de la pandèmia per saber en quin punt ens trobem. Ara bé, cal evitar la sobreinformació sobre la mateixa “sempre que observem que ens comencem a saturar de tenir dades”. En tot cas, convé sempre consultar fonts d’informació que siguin fiables i que no ens generin encara més confusió.

L’expert també recomana “mantenir la calma i transmetre positivitat a les persones del voltant i no únicament queixes, crítiques i preocupacions, que en definitiva són energia negativa”. A més, el psicòleg clínic apunta que convé tenir al cap que “les vies de solució a la pandèmia estan en camí”.

Un altre suggeriment que dona, és “canalitzar la ira en el seu degut moment”. En aquest sentit, assenyala que “si no està conforme amb com s’estan portant les coses, esperi amb calma, manifesti’s, quan pugui, però ja arribarà el moment d’expressar el seu malestar escollint el seu vot, o simplement no votant”.

Un altre factor que ens ajudarà a gestionar emocionalment la realitat és organitzar unes rutines amb les quals ens sentim còmodes. “Sabrà que ho té més menys dominat, quan no percebi senyals de cansament tota l’estona, i només l’hi passi de vegades”, indica.

Aquests criteris ens seran d’utilitat, sobretot, perquè no sabem quant temps durarà la pandèmia.

To Top