Salud

Fes-ho amb salut! 

Abans de prendre la decisió de fer-te un tatuatge o un pírcing és important informar-se sobre els riscos, les incompatibilitats, i les mesures preventives. Així ho recorda Laura Sancho, infermera de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC).

Abans de tot, assegura’t que el local estigui autoritzat i compleix la legalitat, i que el professional que te’l farà, segueix les mesures higièniques necessàries i utilitza el material adequat. I un cop te’ls hagis fet, fes-te les cures correctament i durant el temps necessari.

En primer lloc, és important saber que no tothom pot fer-se un tatuatge o un pírcing, segons Laura Sancho.

Estan contraindicats, per exemple, en aquelles persones que tenen problemes de cicatrització, infeccions locals que es poden estendre, o malalties cutànies com ara psoriasi, acne moderat o sever, o melanoma, entre altres.

Igualment no s’aconsellen a aquelles persones que pateixen malalties cardíaques congènites, insuficiència renal, diabetis o problemes del sistema immune, ni a aquelles que porten una pròtesi de vàlvules cardíaques. Tampoc estan indicats si es prenen tractaments farmacològics com anticoagulants, alguns tractaments per la pell o immunodepressors.

Es desaconsella també en dones embarassades, o en persones amb trastorns psíquics. Si pateixes alguna malaltia o estàs seguint algun tractament i vols fer-te un tatuatge o un pírcing, el millor és que consultis a la teva especialista d’infermeria familiar i comunitària i ella podrà orientar-te.

Si em faig un tatuatge o un pírcing poso en risc la meva salut?
Abans de tatuar-te la pell o fer-te una perforació en qualsevol part del cos, has de saber que fer-ho pot comportar alguns riscos. Un alt percentatge de persones no tenen problemes a l’hora de fer-se’ls però no són innocus. En el cas dels pírcings, per exemple un 17% de persones tenen complicacions (hemorràgies, infeccions, inflamacions locals, reaccions al·lèrgiques). Les zones amb més riscos són el cartílag de l’orella, el penis i el clítoris.

Pel que fa als tatuatges cal saber que hi ha risc de transmissió d’infeccions com el virus de l’hepatitis B i C o el VIH, entre altres. De fet, cal esperar quatre mesos si es vol donar sang i en alguns països està prohibit fer-ho.

D’altra banda, també es poden produir inflamacions locals o reaccions al·lèrgiques per l’acció directa del tint aplicat o per l’exposició posterior al sol. Aquestes reaccions són freqüents quan s’utilitzen colorants derivats del mercuri o el crom, entre altres, i poden aparèixer anys després.

Igualment, és necessari tenir en compte la dificultat de detectar el càncer de pell a la zona pigmentada.

Tenint en compte les incompatibilitats i els riscos, si decideixes fer-te un tatuatge o un pírcing convé, primer, que tinguis al dia totes les vacunes del calendari vacunal, especialment l’antitetànica, si no tens aquesta informació pots demanar-la a la teva infermera de família. A l’estiu hi ha més risc d’infecció i al·lèrgia, evita fer-ho en aquesta època i menys sota els efectes de cap droga. Cal recordar que els menors de 16 anys han d’anar acompanyats d’un adult responsable i han de portar autorització escrita del seu tutor o representat legal.

El local ha de ser net, airejat i ha de tenir rentamans. Per tenir garanties en salut, ha d’estar registrat a la Conselleria de Sanitat i Consum i tenir la llicència administrativa de productes sanitaris. Els ajuntaments solen tenir llistats públics dels locals que s’ajusten a la legalitat. D’altra banda, han de lliurar factura i tenir fulls de reclamació a la disposició dels usuaris. La persona que fa el pírcing o el tatuatge ha de rentar-se les mans abans, posar-se guants nous, no tocar res a part del material necessari, desinfectar la pell amb un antisèptic, i fer servir material estèril d’un sol ús, és millor que eviti les pistoles. Us ha de donar instruccions de les cures posteriors. I recorda, si tens qualsevol dubte pots consultar amb la teva especialista d’infermeria familiar i comunitària.

Mesures a seguir després de fer-te’l

Cura de la pell. La infermera Laura Sancho destaca que cal seguir les instruccions que us doni el professional i posar-les en pràctica durant el temps que us hagi indicat.

Tatuatges: És important fer servir roba neta i ampla, rentar-se les mans abans de tocar la zona, netejar-la com a mínim 2 cops al dia amb sabó antisèptic, eixugar-la bé, no rascar-se i si surt crosta no arrancar-la. Habitualment fer aquest manteniment entre uns 15 i 30 dies.

Pírcings: rentar la zona amb sèrum fisiològic o sabó neutre, i moure l’arracada amb cura 2 o 3 cops al dia. Si és a la boca, glopejar antisèptic després de menjar, beure o fumar. Segons la zona i el temps de cicatrització, poden durar d’1 a 3 mesos

Convé evtitar: Sol, UVA, saunes, piscines i platges com a mínim dues setmanes. Cremes, maquillatges, netejadors, vaselina, lubricants€

Demana consulta. Visita un professional sanitari al Centre d’Atenció Primària: si tens febre o observes que la inflamació de la pell dura més de 15 dies.

Quan cal retirar el pircing. Si hi ha en algun moment una reacció al·lèrgica, una infecció, si apareix dolor, lesions a la zona, infeccions urinàries o als genitals de repetició, o també una inflor de la llengua important o perllongada.

To Top