Salud

Pantalles i miopia

La societat de la informació i la nostra era digital ens obliga a estar sempre pendents d’una pantalla al nostre lloc de treball, a l’aula d’estudi o simplement per relacionar-nos a la vida diària. De fet la tecnologia és omnipresent i el 70% dels catalans utilitza diàriament l’ordinador per desenvolupar la seva feina. Aquesta situació provoca que la vista treballi en excés treballant a curta distància. Les conseqüències de mantenir males rutines, d’utilitzar un PC, portàtil, tablet o telèfon mòbil durant moltes hores i de forçar els ulls durant llargs períodes de temps poden originar problemes des d’irritació i sequedat ocular fins a la miopia o problemes més greus com la Síndrome Visual Informàtica.

També s’ha detectat un increment de problemes visuals, com ara la miopia, en els menors a causa de l’ús intensiu dels mòbils, fet que ha alertat als professionals de l’òptica i de l’oftalmologia. És necessari ser conscients dels riscos que es deriven d’aquest abús de la tecnologia a la nostra salut visual, de seguir uns bons hàbits, de visitar regularment un especialista i de triar les ulleres o lents de contacte més adequades amb l’assessorament d’un professional.

L’ull necessita estar hidratat de manera permanent, una funció que fa la llàgrima i el parpelleig, i algunes de les accions que fem cada dia, de manera gairebé inconscient, el canvien dràsticament. L’explicació dels riscos és ben senzilla. Mantenir els ulls fixos davant d’una pantalla redueix el parpelleig i facilita l’evaporació de la llàgrima, per tant, l’ull s’hidrata pitjor i amb menys regularitat de la que li correspondria.

No només això, sinó que el fet d’estar mirant tantes hores a una distància tan curta fa que la vista a llarga distància no treballi i es malmeti, el que pot generar una miopia.

La mitjana d’exposició diària davant la pantalla és de 7 hores, segons càlculs del sector de la salut visual. Quan la vista treballa en excés, mirant fixament la pantalla, sense parpellejar i en males condicions d’il·luminació, és possible que aparegui un malestar que es coneix com a Síndrome Visual Informàtica. Una afecció que pot provocar símptomes com mal de cap, vista cansada, sequedat d’ulls, sensibilitat en la retina, aparició de flaixos o lluentors, visió doble, manca d’enfocament i, fins i tot en casos extrems, ceguera transitòria.

Els problemes visuals amb l’ús excessiu de les pantalles s’agreugen amb altres causes relacionades amb l’entorn laboral com ara l’estrès i la pressió que finalment es somatitzen en la visió. Altres causants d’aquest malestar físic són la mala il·luminació, l’absència de cadires ergonòmiques o les pantalles antigues i de baixa qualitat.

Un altre sector de la població que també rep les conseqüències de l’exposició excessiva a les pantalles són els infants i els joves. Per aquest motiu els experts han posat en marxa la campanya “Objectiu miopia” amb un espot que durant aquest mes s’ha projectat a 200 cinemes catalans per conscienciar dels problemes derivats d’un creixement no controlat de la miopia. El Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya i la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech s’han unit per posar en marxa aquesta campanya.

Mòbil
El 40% dels nens espanyols té problemes de salut visual i encara creixerà més aquest percentatge si no es posa remei a la seva considerable exposició a les pantalles. “Objectiu Miopia” ofereix els consells necessaris per a frenar el desenvolupament de la ja considerada pandèmia del S. XXI per l’Organització Mundial de la Salut la miopia que afecta actualment a 6 de cada 10 joves universitaris a Catalunya.

Els experts recomanen limitar l’ús del mòbil per a evitar problemes psicosocials en els menors, ja que els estudis relacionen l’abús de pantalles amb l’increment de l’ansietat, l’obesitat, el dèficit d’atenció, la incapacitat de bregar amb les emocions, disminueix la interacció amb altres persones, la intel·ligència emocional, la imaginació i el desenvolupament del llenguatge.

Segons l’enquesta realitzada a més de 700 famílies el desembre passat per part del Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya, més del 20% dels infants no s’havien sotmès mai a una revisió visual i gairebé nou de cada 10 pares o mares són conscients que l’ús de pantalles afecta la salut visual. No obstant això, com va apuntar Joan Gispets, degà de la Facultat d’Òptica i Optometria “gràcies a alguns informes sabem que vuit de cada deu menors descobreixen per ells mateixos que no veuen bé, per la qual cosa es fan urgents mesures de prevenció en matèria de salut visual i conscienciació a tots els nivells”.

Gispets ha explicat que “la miopia és un problema actual de la nostra societat i que té greus conseqüències per a la salut. A més a més, genera un cost social elevat si se superen les cinc diòptries. És llavors quan es multipliquen les possibilitats de patir patologies com a cataractes, despreniment de retina, etcètera, per la qual cosa la nostra responsabilitat com a experts és informar, conscienciar i ajudar a prevenir potencials problemes en els menors d’avui per a reduir el nombre de discapacitats visuals en els adults de demà. Actualment existeixen solucions per a prevenir l’increment de la miopia i els òptics-optometristes poden aconsellar a les famílies per a evitar les seves conseqüències”.

Per la seva banda, Alfons Bielsa va explicar a la presentació de la campanya “Objectiu miopia” que “és fonamental que aprenguem a gaudir de les pantalles a una distància més allunyada, com succeeix als cinemes, ja que estem abusant de la nostra capacitat de visió pròxima i aquesta és una de les causes que està generant un increment de les taxes de miopia entre els més joves. Per tant, es pot dir que l’ús de pantalles influeix directament en el desenvolupament de la miopia”. “Les pantalles, com més lluny, millor” aconsellen els professionals.

Mirar l’ordinador sense descans pot generar problemes, des d’una simple irritació dels ulls fins a la Síndrome Visual Informàtica, que pot derivar en patologies més greus. Cal prendre mesures.

To Top