Investigacions recents sobre l’efecte de l’exercici físic en el rendiment cognitiu (memòria, temps de reacció, resolució de problemes, etc.), observen millores tant en nens com en persones grans.
S’han suggerit diversos mecanismes que expliquen l’efecte de l’activitat física en la prevenció i en el tractament sobre les malalties mentals i el benestar. Aquests són:
increment en el flux circulatori d’endorfines, norepinefrina, serotonina que influirien sobre el son, depressió i memòria.
increments de la temperatura central i flux cerebral reduint la tensió muscular i millorant l’eficàcia dels neurotransmissors.
millorant la percepció que es té d’un mateix: imatge corporal, autoconfiança, competència, etcètera.
L’evidència és forta quan l’activitat física realitzada és d’una intensitat moderada (3-6 MET) amb una durada de 20-60 minuts. No obstant això, també s’han observat efectes positius amb sessions de 10-15 minuts.
Tant el treball aeròbic com el de força resulten interessants, encara que l’efecte a llarg termini sobre l’estat d’ànim sembla més reforçat amb l’entrenament de força. No s’ha d’oblidar l’efecte integrador de les activitats grupals o en equip per mantenir una ment activa.