Comencem un 2020 que, de ben segur, tindrà moltes incerteses. La vida és difícil, no sempre justa, però és la millor que tenim i hem de saber-la aprofitar. Així ho explica el psicòleg Javier Urra (Navarra, 1957) , qui proposa 10 píndoles de saviesa que poden llegir-se cadascuna en un minut i que podem incorporar a la nostra vida al llarg de l’any que comença, per convertir-lo en un viatge cap a la positivitat. Aquest doctor en psicologia i ciències de la salut fa seu el lema de “lo bueno si breve, dos veces bueno” i destil·la la seva experiència en el seu darrer llibre “90 minutos psicològics”, valuoses claus per conèixe’ns millor i entendre el més elemental de la vida.
Durant els propers 12 mesos recomana enfocar la nostra vida a diferents aspectes positius. I aconsella aplicar-les al dia a dia. Aquestes recomanacions són:
“Aquest estat d’ànim ens brinda consol, ens ajuda a perseverar, desafia les adversitats i concreta les metes. S’associa amb el sentit de la vida, amb creure que l’existència té un significat i un propòsit”, segons el psicòleg Javier Urra.
Recomana conrear aquesta fortalesa psicològica que ens diu que quan una porta es tanca s’obre una finestra, que va acompanyada de la confiança i de l’entusiasme i que ens ajuda a connectar-nos millor amb els altres.
“Parlar amb nosaltres mateixos, ajudar a planificar, ordenar i reflexionar, determina en gran manera els nostres estats emocionals. Ens atorga eficiència, facilita la concentració, permet resoldre problemes, ajuda a decidir correctament i alleuja l’estrès”, indica l’expert en psicologia.
Per això, considera que necessitem disposar de moments d’introspecció, tranquil·litat i solitud, per conrear aquesta parla autodirigida. També ajuda a reforçar el missatge, a controlar les emocions i a inhibir les distraccions, agrega.
“La capacitat de reconèixer els sentiments propis i aliens i l’habilitat per gestionar-los és la intel·ligència emocional. Es relaciona amb el nostre sistema límbico, un cervell que sent i on resideix la memòria i s’interpreten i dirigeixen les emocions cap al comportament”, afirma Urra. També adverteix que els centres de l’emoció d’aquesta estructura límbica influeixen en el funcionament global del cervell. Per això incideix: “això comporta el risc que actuem abans de pensar, segrestats emocionalment per nosaltres mateixos”.
El cervell ha d’estar actiu, estimulat per la música, la conversa, la lectura… També es pot avivar amb els viatges, conreant l’amistat, gaudint d’algunes aficions. En definitiva, aprofitant el temps i utilitzant la memòria com a gimnàstica cerebral, assenyala Urra.
“No hi ha edat que no permeti la creativitat. Només cal cuidar les neurones cerebrals, eliminar el tabac, evitar la tensió arterial alta, abandonar l’obesitat i el sedentarisme, caminar diàriament i portar una dieta equilibrada”, aconsella.
Per a aquest expert ser optimista significa ser una persona entusiasta, amb grans esperances en el que es proposa aconseguir i predisposada a esperar resultats favorables.
Apunta que l’optimisme protegeix de la visió desesperançada, s’associa a l’èxit i al benestar, permet enfrontar situacions estressants i millora el rendiment en diferents àmbits. “Pot ser un optimisme treballat i desenvolupat, encara que ha de ser intel·ligent: basat en la sinceritat amb un mateix i en ser realista”, puntualitza.
“Quan la curiositat es potencia, no existeix avorriment possible perquè aquesta poderosa motivació intrínseca es converteix en el motor i impuls per recordar i conèixer novetats”, assenyala Urra.
Explica que quan la nostra ment es manté enfocada a la recerca de nous aprenentatges i coneixements, fa que el nostre cervell romangui actiu. Per això recomana desenvolupar la curiositat llegint, replantejant-se situacions corrents, preguntant i resolent problemes de manera creativa, a més d’explorar totes les possibilitats.
“A l’habilitat de ser clars i dir el que volem dir, però també de saber demanar, negar-se, o fer compliments i formular queixes, sense ferir els sentiments aliens, li diem assertivitat. Una actitud d’autoafirmació dels nostres drets personals”, segons el psicòleg.
“Per entrenar l’assertivitat cal treballar el contingut del missatge, la parla fluida i segura i els aspectes no verbals de la comunicació (to, postura corporal, contacte ocular directe), i també exercitar la capacitat de negociar i entendre altres visions alienes”, apunta.
“Si coneixes a algú que no riu o no riu de si mateix, fuig! Hi ha qui va seriós per la vida, però el sentit de l’humor és prova d’intel·ligència”, opina Javier Urra, per qui “és genial riure’s amb algú, encara que no d’algú”. El psicòleg sosté que “la distància més curta entre dues persones és el somriure franc”. També aconsella captar de la vida allò que pot despertar el sentit de l’humor i compartir el millor de nosaltres, i anima a “regalar somriures, perquè és molt barat i eficaç i ens fa vulnerables, tendres i encantadors”.
“El denominat benestar consisteix a ser conscients que estem vius i, en la mesura del possible, sans”. El que ens ajuda a ser feliços és sentir-nos bé amb com som i no amb el que tenim, a més d’estar socialment integrats. “Són els pensaments i sentiments positius els que alimenten aquest estat emocional definit com a felicitat. S’enriqueixen amb la sociabilitat, l’extraversió, l’assertivitat, l’altruisme, la compassió i l’empatia”, recalca.
És essencial marcar-se un objectiu central, vital i, a partir d’aquí, anteposar prioritats, comprometent-se amb un mateix, forjant la perseverança, no deixant-se robar el temps ni perdre’s en distraccions, acceptant la incertesa i els fracassos i avançant sempre.
I per concloure emfatitza que “el temps no s’ha de perdre mai”.