Investigadors de l’Hospital Clínic-IDIBAPS de Barcelona han desenvolupat un mètode de cribratge no invasiu que millora la detecció precoç de càncer de còlon i podria evitar el 35% de colonoscòpies que es fan ara, després de donar un fals positiu amb l’actual cribratge.
Els científics proposen afegir la seva proposta a l’actual cribratge, que busca sang a la femta: l’anàlisi de dues microRNA (petites molècules d’RNA o àcid ribonucleic) que permeten distingir els pacients amb càncer de còlon o adenomes avançats dels que no tenen lesions.
L’estudi, que ja s’ha publicat a la revista “Gastroenterology”, ha estat coordinat pel doctor Antoni Castells, director mèdic de l’Hospital Clínic i cap de grup del CIBER de Malalties Hepàtiques i Digestives, i la doctora Meritxell Gironella, investigadora IDIBAPS-CIBEREHD del mateix grup, a més de la investigadora predoctoral Saray Duran-Sanchon, primera signant de l’article.
En roda de premsa, el doctor Castells ha explicat que la investigació ha demostrat que la detecció en les mostres de femta de dues microRNAs, petites molècules d’RNA (àcid ribonucleic) que regulen l’expressió dels gens, permet identificar els pacients amb càncer de còlon o adenomes avançats (lesions prèvies que poden desencadenar en un càncer) d’una “forma més precisa que només amb la determinació de la presència de sang en aquestes mostres”.
Els investigadors del Clínic han analitzat 800 mostres de femta de persones de la ciutat de Barcelona que havien participat en les proves de cribratge i que havien donat positiu.
El cribratge en càncer colorectal es basa, actualment, en la detecció de sang en femta mitjançant una anàlisi immunoquímica i en la posterior realització d’una colonoscòpia si el resultat de la primera anàlisi és positiva. La baixa especificitat de l’anàlisi de sang a la femta dóna una taxa elevada de falsos positius, la qual cosa comporta que es facin colonoscòpies no necessàries i molestes per als pacients.