Salud

Bona alimentació i higiene oral per una BOCA SANA

Amb l’arribada del nou curs i de totes les activitats extraescolars que ocupen el temps dels nostres nens i nenes , anem tan enfeinats que no recordem la importància de portar una bona alimentació i una correcte higiene oral. I els nostres fills són els que més ho pateixen.

La càries, la gingivitis i els traumatismes bucodentals son els problemes de salut dental més habituals en escolars. Així ho explica en aquest article la doctora Violeta Anguera, odontòloga del Centre Parc del Nord de Terrassa. La caries dental és un dels principals problemes de salut publica a nivell mundial, presentant una elevada prevalença entre els més petits. Es tracta d’una malaltia multifactorial que ve donada per tres factors; la persona (higiene oral, saliva y característiques dentals), la dieta i la microflora.

La caries es produeix quan les bactèries orals fermenten els hidrats de carboni i les restes de menjar, produint un àcid que, juntament amb aquestes bactèries, aniran destruint l’estructura dental. Per tant, podem dir que és una malaltia que es pot prevenir amb un bon raspallat, de manera que no quedin restes d’aquesta placa bacteriana.

Entenem per gingivitis la inflamació de les genives i dels teixits que rodegen les dents, i es caracteritza per la presencia de sagnat, malestar i halitosi.

Quan un infant cau o es dona un cop a la boca es produeix un traumatisme bucodental, és a dir, lesions causades per un impacte, que sol ser inesperat i accidental, i que produeix lesions a l’estructura dental i /o teixits tous. En aquest cas, necessitarem actuació d’emergència per part d’un professional.

Per prevenir tant la caries com la gingivitis, hem de portar una correcta higiene oral, que consisteix en un raspallat diari amb dentífrics fluorats, i això ho hem de dur a terme des de l’erupció de la primera dent del nadó. La doctora del Centre Parc del Nord diu que és molt important efectuar una bona neteja dental després de cada àpat, tant a la dentició temporal com a la definitiva. Quan el nen o nena encara no té la capacitat motora, ho farà amb ajuda dels pares, després ho haurà de fer sol. No ens hem d’oblidar tampoc de l’ús del fil dental, ja que les dents i els queixals estan molt junts i és molt fàcil que les caries comencin en aquesta zona.

La Societat Espanyola d’Odontopediatria recomana utilitzar pasta fluorada amb 1.000 ppm (parts per milió) de fluor. Durant els primers dos anys de vida, posarem la pasta equivalent a la mida d’un gra d’arròs.

A partir del tercer any, la pasta haurà de seguir sent de 1.000 ppm, però canviarem la quantitat, que serà l’equivalent a la mida d’un pèsol. Amb sis anys canviarem la pasta a una que contingui 1.450 ppm d’io florur, i mantindrem la mateixa quantitat. Aquestes dades les trobareu al revers de la pasta dentífrica.

Degut a que l’aparició de caries està estretament relacionada amb la dieta, s’aconsella reduir el consum de sucres refinats tant com es pugui, així com brioixeria industrial, llaminadures, refrescs, sucs industrials, pa de motlle i sucres amagats. Els dentistes recomanem canviar aquests productes per una dieta més equilibrada que s’allunyi d’aquest tipus d’aliments.

La primera revisió es recomana realitzar-la a partir del primer anys de vida. Es molt recomanable, per tal de garantir la bona salut bucal, visitar a l’odontopediatra una vegada a l’any per realitzar revisions periòdiques.

To Top