“Parlar de suïcidi no mata. El que mata és el silenci”. Cecília Borràs és familiar supervivent i presideix l’entitat “Després del Suïcidi – Associació de Supervivents” (DSAS), que agrupa familiars i amics que han viscut la mort d’una persona per suïcidi i es dediquem a donar suport en el procés de dol. La frase de la Cecília amaga una de les realitats més crues de la mort per suïcidi: per cada víctima hi ha 20 persones més que ho intenten.
Parlar de suïcidi és parlar de la mort silenciada. Tot i que és la primera causa de mort entre els joves catalans de 16 a 35 anys, i és la causa de mort prematura que més ha crescut a Catalunya. Encara perduren mites al voltant de la mort per suïcidi com el que diu que si es parla es pot produir un efecte crida.
Els supervivents familiars i en primera persona tenen una opinió molt diferent. Anna Lara és familiar supervivent i també forma part de l’associació DSAS, i explica que “ningú no es vol morir, però la gent vol viure sense patir. A totes aquestes persones m’agradaria dir-los que hi ha un camí, parlar-ne”.
Camino Calvo també és familiar supervivent i forma part de l’associació Mans Amigues – Dol per suïcidi. “Em vaig sentir alleugerida quan vaig saber que els supervivents teníem dret a aquest nom. Era com un permís que justificava tantes emocions i tant dolor”, explica.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que la mort per suïcidi és un problema de salut global, per això aquest any el Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra internacionalment avui 10 d’octubre, està dedicat a la prevenció de la mort per suïcidi.
A Catalunya, el moviment associatiu de persones i familiars amb problemes de salut mental celebra aquest dia dissabte 12 d’octubre a Sort, en l’acte organitzat per la Federació Salut Mental Catalunya i l’Associació Salut Mental Pallars, sota el lema, “Parlar i escoltar, salva vides”.
És important tenir cura d’un mateix i obtenir el màxim profit de la vida. Es tracta d’incorporar formes pràctiques de tenir cura de la teva salut mental fent uns canvis simples en la manera com vius.
— Parlar sobre els teus sentiments pot ajudar-te a mantenir una bona salut mental i a afrontar els moments en què et sents preocupat o preocupada.
— Fer exercici regularment pot augmentar la teva autoestima i et pot ajudar a concentrar-te, a dormir i a sentir-te millor. L’exercici manté sans la ment i els altres òrgans vitals, i té un benefici significatiu en la millora de la teva salut mental.
— Tots els òrgans del cos necessiten nutrients per mantenir-se saludables i funcionar bé. Una dieta sana per al teu cos també és bona per a la teva salut mental.
— Beure no és una bona manera d’afrontar els sentiments difícils, ja que pot causar efectes negatius en la nostra salut i benestar.
— No hi ha res millor que posar-te al dia amb algú veient-vos les cares, però això no sempre és possible. Fer-li una trucada, deixar-li un missatge o conversar amb l’altre a través de les xarxes pot ser una alternativa.
— Cap de nosaltres no és un superheroi o una superheroïna. Tots i totes, de vegades, ens cansem o ens sentim sobrepassats quan les coses no surten segons el previst. Si les coses et superen i creus que no pots fer-los front per tu mateix, demana ajuda. La teva família o amics i amigues potser poden donar-te suport i escoltar-te.
— Un canvi de lloc o de ritme és bo per a la teva salut mental: una pausa de vint minuts per netejar la cuina, mitja hora per dinar a la feina o un cap de setmana per explorar un nou lloc.
— Gaudir de tu mateix t’ajuda a combatre l’estrès, i fer una activitat que et motiva o assolir algun repte augmenta la teva autoestima.
— És molt més saludable acceptar que tu ets únic o única que desitjar ser com una altra persona.
— Tenir cura dels altres és important per mantenir la relació amb les persones properes. Fins i tot pot apropar-les a tu.
Més informació sobre prevenció, testimonis, on anar i recursos sobre la prevenció del suïcidi al web: www.salutmental.org/parlar-i-escoltar-salva-vides.
Troba tots els consells a: activatperlasalutmental.org/vols-algun-suport/cuida-la-teva-salut-mental/