Salud

…i de pas, miri’m la tensió

Una mare controla el pes del seu nadó a la bàscula, mentre una dona l’observa curiosa i es fa el test de l’embaràs. A la sala del costat del taulell una farmacèutica revisa la pressió arterial d’un pensionista, preocupat per saber si té la tensió alta i aprofita per recollir la seva medicació mensual dosificada (SPD). També han entrat a l’establiment un jove de 30 i pocs que vol fer-se un estudi capil·lar i vol frenar la caiguda del cabell. Al seu costat, una jove adolescent espera tanda per posar-se una arracada mentre una dona amb sobrepès rep consells de nutrició. Aquest és el retrat del dia a dia d’una farmàcia qualsevol on la diversitat d’usuaris i de serveis mostra com han evolucionat aquests establiments més enllà de la dispensació de fàrmacs.

Avui dia les oficines de farmàcia són espais de salut que han diversificat molt els seus productes i serveis per atendre noves demandes i subsistir. Dimecres vinent, 25 de setembre, se celebra el Dia Mundial del Farmacèutic, una commemoració que organitza la Federació Internacional de Farmacèutics (FIP). L’objectiu és el de donar a conèixer la tasca d’aquests professionals en garantir la seguretat dels pacients a través de promoure un bon ús dels medicaments i de vetllar per la reducció dels errors en la medicació. A més, també treballen en la millora de l’efectivitat dels fàrmacs i proporcionen un gran suport als ciutadans fent el seguiment dels seus tractaments amb fàrmacs.

El Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos ha difós material divulgatiu per participar en el Dia Mundial que enguany té com a lema “Medicaments segurs i efectius per a tothom”. A més, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona comparteix la celebració a les xarxes socials amb el hashtag #socfarmacèutic/#socfarmacèutica, per motivar la gent a escollir o confiar en aquesta professió, així com recollir experiències d’aquesta activitat. Segons dades del 2018 a Catalunya hi ha més de 11.248 col·legiats i a Barcelona 8.941.

Entre els serveis professionals del farmacèutic, centrat en l’ús del medicament, destaca el servei de dosificació i seguiment personalitzat dels fàrmacs a través de l’SPD, el programa d’educació sanitària a la gent gran i les farmàcies sentinella. Així, en l’àmbit de l’Atenció Primària, els farmacèutics actuen per millorar la utilització i prescripció de medicaments per a un ús segur i eficient dels fàrmacs. La seva missió és la de potenciar, assessorar i col·laborar per a una assistència sanitària de qualitat amb els tractaments amb medicaments, descriuen des del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

“La nostra tasca és cada cop més assistencial i integrativa. Quan entra un pacient vetllem i ens assegurem de què obtingui resposta als dubtes o qüestions relacionades amb la seva medicació o la seva salut. Un èxit rotund és la preparació de la medicació personalitzada en pacients polimedicats”, descriuen Maria, Elena i Susana Schröder Vilar tres germanes al càrrec d’una farmàcia de Terrassa. “Ens agradaria que es comptés més amb els farmacèutics per a més accions o col·laboracions sanitàries. Serveis que ja hem posat en marxa com el SPD, la detecció del càncer de còlon o el programa de salut cardiovascular demostren la nostra professionalitat i vàlua per millorar la qualitat de vida del pacient”, afegeixen.

Avui dia les oficines de farmàcia no poden viure exclusivament del marge de benefici dels medicaments. “Un dels grans reptes de la farmàcia és fer front a la situació econòmica actual, relacionada amb la important i continuada baixada de preu del medicament, que provoca menys ingressos, mentre les despeses s’incrementen, perquè els nostres equips són professionals universitaris o tècnics graduats”, manifesta Antoni Torres, president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya. I ho argumenta amb xifres: “la farmàcia ha aportat des de l’any 2010 al Sistema Nacional de Salut un estalvi de 20.800 milions d’euros, un esforç de solidaritat molt superior a la seva participació en el pressupost, ja que mentre el cost dels medicaments és del 16,8% del pressupost, ha generat des de 2009 el 45% de l’estalvi total del SNS. A més, segons la nova ordre de preus de referència publicada el 19 de setembre al BOE, 16.000 presentacions de medicaments seran revisades aquest any, i l’estalvi que s’obtindrà és de 118 milions d’euros, dels quals 79,44 milions en medicaments de dispensació hospitalària i 39,05 milions d’euros en medicaments dispensats”.

Malgrat aquesta situació “els farmacèutics segueixen actuant amb professionalitat, sense perdre mai la qualitat del servei i desenvolupant de nous per tenir cura de la salut de la població per promoure el benestar de tothom”, afegeix Antoni Torres.

Productes de dermocosmètica, nutricosmètica i cura personal de parafarmàcia; tallers de fitoteràpia, homeopatia, aromateràpia, xerrades i assessorament sobre nutrició i dietes, diagnòstic de la pell, tests de malalties, podologia, ortopèdia, horaris de 24 hores… La tendència generalitzada del sector és la d’obrir noves línies de negoci per encarar el futur. Els farmacèutics han optat per reinventar-se, adaptar-se als nous temps i formar-se. “L’augment de les demandes en salut i farmacoteràpia de la població planteja noves necessitats que el farmacèutic comunitari -el professional sanitari amb més coneixement del medicament, però també el més pròxim al pacient- ha d’abordar, especialment en el cas de pacients crònics que requereixen adherència farmacoterapèutica. Això ha portat al fet que en els últims anys el farmacèutic comunitari estigui experimentant una evolució que li ha portat d’estar centrat en la provisió del medicament a estar focalitzat en el pacient, mitjançant la prestació de serveis professionals farmacèutics assistencials que millorin la salut dels ciutadans, consensuats científicament amb altres professionals sanitaris que puguin intervenir en el procés d’atenció al pacient i degudament protocolitzats”, comenta la presidenta de la Sociedad Española de Farmacia Familiar y Comunitaria (SEFAC), Paqui Moreno. Aquesta associació professional defensa “aquest trànsit assistencial de la professió a través d’activitats de recerca, formació i diverses iniciatives que fomenten el desenvolupament dels citats serveis professionals farmacèutics assistencials”, afegeix.

En aquest camí cap a la farmàcia del futur el sector també s’ha adaptat al comerç online, a les xarxes socials i a les campanyes de prevenció de salut. Són experiències per millorar i fer créixer la farmàcia cap a un nou model més dinàmic d’atencions útils per al pacient. Tot per la salut de les persones.

Quan tenim algun petit problema de salut el primer professional a qui preguntem és el farmacèutic. Dimecres 25 de setembre és el seu Dia Mundial.

To Top