Salud

Medicaments segurs i efectius per a tothom

Els farmacèutics treballen cada dia no només per garantir l’accés als medicaments, sinó que desenvolupen una tasca primordial a favor de la seguretat del pacient, promovent el bon ús i l’efectivitat dels fàrmacs.

El 25 de setembre se celebra, com cada any, el Dia Mundial del Farmacèutic, coincidint amb l’aniversari de la fundació de la Federació Internacional farmacèutica (FIP). “Medicaments segurs i efectius per a tots” és el lema escollit enguany. En aquesta ocasió, els farmacèutics volen destacar la tasca fonamental que desenvolupen a favor de la seguretat del pacient, promovent el bon ús dels medicaments, així com l’efectivitat dels fàrmacs ajudant als ciutadans mitjançant el seguiment dels seus tractaments.

Des de la FIP, en línia amb el lema escollit, destaquen la responsabilitat dels farmacèutics que treballen cada dia, no només per garantir l’accés als medicaments, sinó també perquè els pacients en facin un ús adequat evitant l’aparició d’errors i efectes no desitjats i augmentant així la seguretat i efectivitat dels fàrmacs. D’aquesta manera, la intervenció del farmacèutic permet obtenir els resultats esperats dels tractaments millorant la salut dels ciutadans i evitar altres costos associats al mal ús dels medicaments.

En aquest sentit, cal destacar que a principis d’any va entrar en vigor el Sistema Espanyol de Verificació de Medicaments (SEVeM). Es tracta d’un sistema aprovat per normativa europea, d’aplicació a tots els agents de la cadena de valor del medicament (fabricants, distribuïdors i farmacèutics) i que té per objectiu prevenir l’entrada de medicaments falsificats a la cadena de subministrament legal.

El sistema consisteix en la incorporació en l’envàs dels medicaments de dos dispositius de seguretat: un identificador únic o codi bidimensional Datamatrix que identifica individualment l’envàs i un dispositiu contra manipulacions en l’embalatge exterior, que pot ser un segell o un precinte que permeti verificar visualment si l’envàs del medicament ha estat manipulat o no.

Aquests dispositius de seguretat han de ser verificats i autentificats a l’oficina de farmàcia per part del farmacèutic en el moment de la dispensació. Cal que el professional escanegi el codi de cada envàs i es connecti al repositori nacional, que està sincronitzat amb la plataforma europea, per confirmar que el producte que arriba al pacient és el mateix que va sortir de la planta de producció farmacèutica.

Per a Jesús Aguilar, president del Consell General de Col·legis Farmacèutics, es tracta d’un nou èxit de la farmàcia espanyola que, un cop més, mostra la seva capacitat tecnològica i el seu compromís amb la seguretat dels pacients. “La falsificació de medicaments en el canal legal no suposa un problema real a Espanya gràcies al nostre model de farmàcia; però tot i això ens hem afegit a aquest projecte europeu perquè aquesta amenaça global requereix una lluita conjunta. Per als farmacèutics, la seguretat dels pacients és la nostra prioritat”, assegura Aguilar.

To Top