Salud

Per una tornada a l’escola en positiu

Després de la llarga pausa estival la reincorporació a les aules pot ser una mica dificultosa. En tornar als estudis els nens poden presentar símptomes que van des del cansament, falta d’atenció i l’apatia fins a l’ansietat o la irritabilitat, segons la metgessa de medicina general Esther Méndez. "Una de les principals alteracions que noten els nens és el canvi d’horaris, perquè a l’estiu s’han acostumat a retardar l’hora d’anar a dormir i a aixecar-se més tard. El reajustament als nous ritmes de vigília i a les noves rutines dura una mitjana de 10 dies", segons aquesta facultativa. Les rutines, límits i horaris poden ser els grans aliats de les famílies durant la "tornada al ‘col·le’", afegeix. Proposa aquest decàleg de consells:

Cal establir les hores d’anar a dormir i de llevar-se, començant deu dies abans de les classes i realitzant canvis progressius, cada dos dies, d’uns quinze minuts, depenent de la situació de partida. Afegeix que és important complir aquesta planificació horària fins i tot el cap de setmana. També recomana evitar l’ús de les pantalles digitals abans de ficar-se al llit.

La doctora aconsella que pares i fills vagin junts a comprar el material escolar. Després marcar i folrar els llibres amb els nens per garantir que puguin començar a fullejar-los. A més cal "ajudar-los a buscar una bona motxilla. L’ideal és que sigui ortopèdica, amb bones subjeccions per poder repartir el pes i que no sobrepassi el 10-15% de l’altura i pes del nen. També cal cuidar el calçat i l’uniforme o xandall escolar".

Si tenim les pertinences dels nostres fills marcades amb etiquetes, serà molt més fàcil recuperar-les quan les perdin o oblidin, sobretot la roba o el xandall reglats. L’etiquetatge és molt útil per a marcar les llibretes, bolis i altres objectes.

Per a la metgessa de MediQuo és vital escoltar als fills activament, amb consciència plena, contacte visual, somriure lleuger, una postura corporal receptiva i sense distraccions. "A la conversa, és important atendre les seves inquietuds o pors prèvies a la tornada al col·legi, i és recomanable emetre paraules de reforç o compliments, i fer-los preguntes perquè ells detectin el nostre interès", apunta.

També és primordial parlar els fills de les coses positives que implica l’inici del nou curs, com retrobar-se amb els seus amics, conèixer nens, aprendre coses noves, fer excursions i resumir després junts quins beneficis aporta l’escola.

La doctora també suggereix revisar amb els nens les tasques o quadernets "per a les vacances" que hagin de lliurar el primer dia d’escola i repassar junts alguns conceptes apresos durant el curs previ, ja que això pot ajudar-los a començar les classes amb major seguretat.

Una tasca recomanable dels preparatius és realitzar en família un horari per a cada nen que inclogui: el berenar, les activitats extraescolars, els deures, l’oci, el bany, el sopar i l’hora d’anar a dormir. "És important que els pares facin aquesta planificació conjuntament amb els seus fills i que posin afecte en preparar-ho, perquè els nens prenguin consciència de l’activitat que toca a cada moment i ho apliquin amb més ganes", assenyala la doctora, recalcant que els infants necessiten veure l’horari sobre el paper i "d’una manera explícita".

És aconsellable acudir amb els fills al col·legi el primer dia de classe i explicar-los les activitats que faran i qui els recollirà a la sortida, fent que el moment de la separació sigui el menys traumàtic possible.

"A l’hora de recollir-los cal ser puntuals i fer-ho de forma alegre, parant atenció a tot el que ens comentin. Cal explicar-los, de forma divertida, alguna anècdota perquè s’animin també a comptar-nos les seves experiències", suggereix.

Molts estudiants senten la pressió de veure’s d’una manera concreta segons les imatges dels mitjans o com vesteixen els seus companys i això impacta en la forma en què se senten sobre els seus propis cossos. Kumar recomana als pares "concentrar-se en els assoliments dels seus fills en comptes d’en la seva aparença, i fomentar uns hàbits alimentaris saludables, l’activitat física i les amistats positives, per a ajudar al fet que desenvolupin una imatge corporal saludable.

L’objectiu final de l’educació dels fills és conformar adults independents i responsables. Per a aconseguir-ho, els nens necessiten suport i alè, però també oportunitats de prendre les seves pròpies decisions i cometre els seus propis errors.

To Top