Salud

Per vacances no t’oblidis dels fàrmacs

Durant els mesos d’estiu també solem ser més flexibles quant als horaris i els hàbits. Ens fiquem al llit més tard, matinem menys i mengem en horaris diferents als habituals. A causa de tot això, les persones amb malalties cròniques que necessiten medicació poden oblidar-se de prendre-la a l’hora correcta.

“Per això és bona idea configurar una alarma en el ‘telèfon intel·ligent’ que recordi la presa diària que el metge va prescriure”, aconsellen els experts de la Fundació Espanyola del Cor.

En el mateix sentit, la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària recomana als malalts crònics que, quan preparin un viatge, facin una llista i portin la suficient medicació per al temps que vagin a estar fóra. També és important tenir a ma els informes de l’historial mèdic personal i les receptes de la medicació crònica.

Tanmateix, un dels altres aspectes a tenir en compte és l’efecte que pot tenir l’estiu en la medicació ja no només amb la interacció entre pacient i fàrmac, que també, sinó amb el simple fet de tenir-lo exposats a altes temperatures.

En aquest sentit, el farmacèutic pot tenir un paper clau a l’hora d’assesorar i recomanar els pacients en el seguiment del tractament durant l’estiu gràcies al seu ampli coneixement sobre els medicaments.

Així que, cal estar especialment alerta amb els fàrmacs diürètics, que poden facilitar encara més la pèrdua de líquids, i dels tranquil·litzants i antidepressius, que en certa forma impedeixen la pèrdua de calor de l’organisme.

També s’haurien d’extremar les precaucions amb els fàrmacs antihipertensius, ja que fan baixar la pressió. Els metges recorden que hem de tenir en compte que la deshidratació pot reduir l’eliminació del fàrmac i, per tant, augmentar l’efecte d’aquest.

Finalment, hem de saber que la qualitat del fàrmac també pot veure’s afectada si no es conserven en llocs secs i tan frescs com sigui possible.

To Top