Amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància de tenir cura de la veu i de prevenir les diferents patologies que poden afectar les cordes vocals cada 16 d’abril es celebra el Dia Mundial de la Veu. Una convocatòria que es va iniciar en 1999 per iniciativa de la Federació Internacional de Societats d’Otorrinolaringologia.
La veu és una eina fonamental per a la comunicació i la socialització. "Es tracta de la nostra carta de presentació, una qualitat humana que exerceix de canal de comunicació entre les persones, per la qual cosa si ens falla interfereix i deteriora les relacions humanes i de la societat", sosté el doctor Pedro Cabrera, president de la comissió de Laringología, Veu, Foniatria i Deglució de la Societat Espanyola d’Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL).
A més, la veu és l’eina de treball per a molts professionals i, per tant, amb un ús excessiu o mal ús poden ser susceptibles de tenir més problemes. "Així, els docents, per exemple, són el que més disfonies pateixen i aquestes els suposen un motiu freqüent de baixa laboral", apunta el doctor Cabrera. De fet, segons un rànquing elaborat per la SEORL els mestres de l’etapa infantil que tenen alumnes d’entre 1 i 5 anys, són els professionals que més patologies de la veu pateixen.
Altres professions amb risc per a les cordes vocals són els monitors de gimnasos, els predicadors i sacerdots, els cantants i actors i les teleoperadores. "Els símptomes més freqüents que solen presentar aquests professionals són afonia, fatiga vocal, ronquera, bloquejos de la veu i dificultat perquè se’ls senti bé", explica el doctor Cabrera.
Davant aquests problemes, els otorrinolaringòlegs recomanen sempre consultar qualsevol alteració de la veu que duri més de set dies. "Sobretot si la persona fuma, no pateix cap refredat o grip, tus sang, té dificultat per a empassar, dolor en parlar, experimenten canvis en la veu o l’impedeix assolir el seu treball. I més encara quan es tracta de professionals que treballen amb la veu, com a cantants, locutors o professors", assegura el doctor Cabrera.
"Sigues amable amb la teva veu" és el lema de la campanya d’aquesta edició. Qualsevol trastorn amb una durada de més de dues setmanes ha de ser visitat per un otorinolaringòleg per a detectar la presència de possibles lesions.
L’òrgan de la veu, la laringe, pot patir diferents trastorns entre els quals destaquen les ronqueres, les afonies i les disfonies. "Es tracta de problemes que poden afectar a qualsevol perquè existeixen diversos factors que influeixen en la seva aparició com poden ser els canvis bruscos de temperatura, l’aire condicionat, els ambients secs i, sobretot, el consum de tabac i d’alcohol", afirma la doctora Isabel Garcia. Tanmateix, un mal ús de la veu o el fet de forçar-la poden ser perjudicials. Si s’utilitza de manera incorrecta les cordes vocals es ressenten i poden donar lloc a lesions benignes com els nòduls vocals o pòlips.
Saber educar la veu
Els especialistes ressalten que és important saber reconèixer les possibilitats pròpies de la nostra veu i saber fins on podem arribar. A les escoles no només els professors sinó també els alumnes haurien d’educar la seva veu i no elevar-la molt ni cridar, un hàbit força habitual.
La Sociedad Española d’Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL-CCC) recomana els següents consells:
– No parlar en ambients molt sorollosos ni forçar la veu.
– No fumar perquè el tabac irrita la laringe i les cordes vocals.
– No parlar cridant ni parlar en excés perquè forcem les cordes vocals.
– Evitar els irritants de la laringe com el fum o les zones de pols.
– No gargamellejar perquè pot irritar la laringe i les cordes vocals.
– Realitzar controls periòdics de la veu, amb l’otorino o el foniatra .