Teresa Cardellach i Montserrat Cuyàs, Arxiveres de l’Arxiu Municipal de Terrassa
La fotografia antiga ens permet connectar-nos amb el passat d’una ciutat i entendre com ha evolucionat, no només en el seu paisatge urbà, sinó també en les seves dinàmiques socials i culturals.
A Terrassa, com a moltes altres ciutats, les fotografies constitueixen una part essencial del patrimoni històric. Però per garantir que aquestes imatges arribin a les generacions futures, la conservació del material fotogràfic es converteix en una tasca fonamental, i aquí és on els arxius juguen un paper essencial.
La sensibilitat per la fotografia a Terrassa ve de lluny; la creació de l’Arxiu Municipal el 1923 i l’aparició de l’Arxiu Tobella el 1978 esdevenen dos referents a la ciutat. Dos arxius, un d’àmbit públic i l’altre d’àmbit privat, fan palès l’interès ciutadà per les imatges antigues. De fet, tothom conserva fotografies a casa i a tots ens agrada veure-les i recordar vivències passades.
La ciutat de Terrassa, rica en patrimoni fotogràfic, conserva més de 2 milions de fotografies, que actualment s’han unificat a l’Arxiu Històric i Comarcal del Vallès Occidental, en unes condicions tècniques de conservació i seguretat modernes i actuals. La donació dels fons de l’Arxiu Tobella a l’Arxiu de Terrassa ha contribuït a tenir tot el patrimoni fotogràfic en un sol equipament i amb uns únics criteris de tractament i conservació.
Amb la voluntat d’acostar una petitíssima part d’aquest ric llegat fotogràfic que conservem als arxius de la ciutat, us presentem el llibre “Terrassa Desapareguda”, que forma part de la col·lecció Catalunya Desapareguda, de l’editorial Efadós. Les fotografies d’aquesta edició han estat seleccionades acuradament per l’equip de l’Arxiu Municipal de Terrassa, amb la col·laboració de Joan Soler i Neus Peregrina, en la redacció dels textos.
La “Terrassa Desapareguda” del 1875 al 1962 ens mostra el pas d’una Terrassa rural, formada per masos i un petit nucli urbà, que a poc a poc es va constituint com a vila i posteriorment com a ciutat, amb l’atorgament del títol de ciutat el 1877, fins a esdevenir un important nucli industrial. A mesura que la ciutat es va modernitzar, la fotografia va ser una eina que va permetre documentar aquest creixement i les noves infraestructures com fàbriques, ponts, carrers i places.
El llibre reviu la transformació social i cultural que va experimentar la ciutat durant aquest període. La vida social de Terrassa va passar a centrar-se en nous espais, com les places, els cafès, els teatres o els cinemes, en què es va consolidar la cultura popular. Aquestes dinàmiques socials també han quedat registrades en les fotografies de l’època, que ens mostren el dia a dia de la ciutadania.
La preservació de la memòria visual de Terrassa no hauria estat possible sense el treball incansable d’arxius i institucions que han vetllat per la conservació del material fotogràfic. Aquests arxius, com l’Arxiu Municipal de Terrassa, l’Arxiu Tobella i els Museus de la ciutat, han estat fonamentals per mantenir la riquesa documental i garantir que les fotografies antigues siguin accessibles per a la investigació i la ciutadania, per a l’ús en exposicions i altres activitats culturals.
Els arxius no només s’encarreguen de guardar les imatges, sinó que també tenen la responsabilitat de restaurar-les i digitalitzar-les per preservar-les a llarg termini. La fotografia, com a objecte físic, és susceptible de deteriorar-se amb el temps, a causa de factors com la humitat, la llum o el contacte constant. Els arxius, amb l’ajuda de tècniques avançades de conservació i restauració, poden allargar la vida útil d’aquestes fotografies i garantir que el seu llegat es mantingui intacte per a les generacions futures.
Un dels esdeveniments més esperats per gaudir de la fotografia de la ciutat és la presentació del llibre “Terrassa Desapareguda”, que tindrà lloc el pròxim 3 d’abril a l’Auditori de Terrassa (c/ Miquel Vives).
A l’acte de presentació, comptarem amb la participació de destacades personalitats del món de la fotografia i la història local, com Joan Fontcuberta, un dels fotògrafs contemporanis més reconeguts, que aportarà la seva visió sobre el valor de la fotografia com a eina de memòria històrica; Joan Boadas, arxiver, i cronista de Girona, i Joan Soler, arxiver i exdirector de l’Arxiu Històric de Terrassa, qui conduirà l’acte i aportarà context i una visió detallada del passat de la ciutat.
Durant la presentació es farà la projecció d’un recull d’imatges del llibre acompanyada d’una composició musical original interpretada en directe. L’acte serà d’entrada lliure i es podrà comprar la publicació.
