Opinió

La Volta a Catalunya passa per Terrassa: una oportunitat desaprofitada?

Núria Marín, presidenta de l’Escola de ciclisme Vallès

La Volta a Catalunya és un dels esdeveniments esportius més importants que se celebren cada any al nostre país, i que sens dubte desperta una gran expectació.

Aquest any, la cursa passa per Terrassa, un moment que hauria de ser una festa per a la ciutat. Però la realitat és que en lloc de convertir aquest esdeveniment en una gran celebració i una oportunitat per fomentar l’esport, el ciclisme i el transport sostenible, el que veurem serà una simple travessia per l’N-150, una via ràpida que travessa la ciutat a una velocitat de 60  km/h. Què és realment passar per Terrassa en aquestes condicions?

Quan es parla d’una ciutat que acull una prova ciclista de gran envergadura com la Volta a Catalunya, s’hauria d’aprofitar l’oportunitat per crear un ambient festiu i inclusiu que impliqui els ciutadans, en especial els més joves. Ens estem referint a un esdeveniment que pot ser una plataforma ideal per promocionar l’esport, el ciclisme i els valors del transport sostenible, que tan importants són en l’actualitat. Però com podem inculcar l’ús de la bicicleta a les escoles i als joves de la nostra ciutat si el dia d’un esdeveniment com aquest la ciutadania no pot gaudir d’activitats relacionades amb la cursa? Més enllà de la simple presència dels ciclistes, hauríem de veure activitats complementàries que fomentin l’interès per aquest esport i les bones pràctiques en matèria de mobilitat.

A més, aquest tipus d’esdeveniments no han de ser només una passió momentània. La ciutat ha de ser capaç d’aprofitar aquestes ocasions per fomentar activitats que no només es limitin al pas de la cursa, sinó que aprofundeixin en l’educació i l’accessibilitat d’activitats ciclistes durant tot l’any.  Terrassa té una gran tradició esportiva, i el ciclisme és una disciplina que pot i ha de jugar un paper fonamental en aquest àmbit. Però per aconseguir-ho, cal que les institucions locals, amb l’alcalde al capdavant, creguin en el potencial d’aquest esport i posin en marxa estratègies per fomentar-lo de manera continuada.

Aquesta edició de la Volta a Catalunya podria ser una gran oportunitat per a la ciutat. Podria ser un punt d’inflexió per enfortir la cultura ciclista i per promoure més integració de la bicicleta dins de la nostra vida quotidiana, no només com a eina de lleure, sinó també com a mitjà de transport sostenible. Però per aconseguir-ho, cal que l’Ajuntament, les entitats ciclistes i els ciutadans treballin conjuntament. La celebració d’aquest tipus d’esdeveniments ha de ser vista com una eina per transformar la ciutat i millorar la qualitat de vida dels terrassencs.

Finalment, penso que és hora de creure en el ciclisme i de demostrar que la nostra ciutat pot ser una referència en aquest àmbit. Potser podríem inspirar-nos en altres esdeveniments esportius que ja han aconseguit grans èxits, com la cursa de RAC1 o el Mundial d’Hockey, i donar-los més visibilitat. Són exemples que ens demostren que quan la ciutat treballa unida i creu en les seves possibilitats, es poden aconseguir grans coses. Aquest pot ser el moment de fer el mateix amb el ciclisme a Terrassa, i l’Ajuntament, al costat de les entitats de la ciutat, ha de prendre la iniciativa per aconseguir-ho.

To Top