Opinió

Acreditats!

Jordi Voltas, Sotsdirector de Qualitat de l’ESEIAAT de la UPC

L’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya-Barcelona Tech (UPC) acaba d’aconseguir l’Acreditació Institucional per part de l’Agència de Qualitat Universitària (AQU), que es recull al Registro de Universidades, Centros y Títulos del Ministerio de Ciencia, Educación y Universidades, el RUCT.

Entenc que el primer que suscita aquesta notícia és estranyesa… Com pot ser, sinó, que l’ESEIAAT, l’escola d’enginyeria més gran de Catalunya, amb la missió de formar professionals altament qualificats en graus i màsters dels àmbits de l’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i les Telecomunicacions, amb la participació de prop de 500 professors, 18 departaments, prop de 200 persones tècniques de gestió i administració, més de 4000 estudiants i 70.000 m2 d’instal·lacions… no fos ja un centre acreditat? Com és possible?

Doncs no ho era, com la gran majoria dels centres de l’espai universitari català. La primera acreditació de centre universitari data de l’any 2019. Les primeres acreditacions de centre de la UPC són de l’any 2023. Per tant, ni de lluny totes les facultats i escoles del mapa universitari estatal i català disposen de l’Acreditació Institucional, la qual cosa no les impedeix continuar amb la seva activitat acadèmica. Aquesta acreditació significa que el centre disposa d’un Sistema de Garantia Interna de Qualitat (SGIQ) i que la meitat o més de les titulacions que imparteix han estat acreditats com a mínim un cop, és a dir, que s’han revisat un cop. Implica també el reconeixement que la política de centre està orientada segons un pla estratègic, que impulsa i orienta a l’escola o facultat tot aprofitant les oportunitats que es presenten.

És per això que per a nosaltres, per a l’ESEIAAT de la UPC, comptar amb un Sistema de Garantia Interna de Qualitat (SGIQ) era un objectiu prioritari de l’equip de direcció del qual formo part, amb la responsabilitat concreta d’assolir-lo. Què ha suposat abordar aquest repte? Ho podem simplificar dient que ha suposat trencar el funcionament normal del centre redefinint-lo en processos independents, tot dissenyant un quadre d’indicadors que mostri de la manera més fidel possible tots i cadascun dels paràmetres que han de fer possible el funcionament diari de l’escola a tots els nivells.

Però això seria no fer justícia a la feina que s’ha fet, ja que la part principal és el canvi de cultura que provoca que SGIQ i ESEIAAT siguin dues cares de la mateixa moneda. La força i la legitimitat d’aquesta tasca rau en la participació de tota la comunitat universitària, perquè per construir el nostre SGIQ era fonamental escoltar les veus diverses de tot el professorat, de l’estudiantat de les vint titulacions que impartim, i del nostre personal tècnic de gestió, administració i serveis, que són qui posen en marxa el centre cada dia. Les seves opinions són la matèria primera que fonamenta la presa de decisions, basades en els neguits i les necessitats de la comunitat.

Aconseguir l’Acreditació Institucional significa que estem treballant de manera més eficient i també que hem establert un sistema que ens permet endegar mecanismes de millora continuada. Amb aquesta acreditació, l’ESEIAAT s’incorpora al conjunt de centres universitaris que no han de donar comptes de les titulacions que imparteix. Això és possible perquè el centre per si mateix està regulat de manera que assegura el resultat de les titulacions i que contínuament treballa amb un sistema que vetlla pel seu funcionament, des del compromís de l’eficiència i la transparència.

En definitiva, fent servir el símil futbolístic, podríem dir que l’ESEIAAT de la UPC ara juga la Champions gràcies a la implementació del SGIQ i a l’Acreditació Institucional, un complex sistema de rellotgeria que ens permetrà millorar contínuament, detectar errors i assolir objectius estratègics a mitjà termini. Estem davant d’un canvi cultural, vivim un abans i un després. Continuem fent història.

To Top