Opinió

El Senyor, a prop dels cors que sofreixen

Salvador Cristau Coll, bisbe de Terrassa

Salva els homes que se senten desfets (S1 34, 19). Celebrem la culminació de l’any litúrgic amb la solemnitat de Jesucrist.

A l’evangeli que proclamem a les celebracions escoltem el diàleg entre Jesús i Pilat en el context de la Passió. Jesús es presenta com a Senyor i Rei de la creació amb la missió de reconciliar totes les coses en ell. El seu regne es caracteritza per la veritat, la vida, la justícia, l’amor i la pau. És això, de fet, el que demanem cada vegada que resem el Parenostre en una de les seves peticions: “Vingui a nosaltres el vostre regne”. I és això el que els nostres cors desitgen i necessiten.

En aquest context, la nostra mirada es dirigeix aquests darrers dies als nostres germans del llevant espanyol. València, Albacete, Cuenca i Màlaga són noms que darrerament associem al dolor i al patiment, a la pèrdua de vides humanes i a l’enfonsament de projectes, d’il·lusions i perspectives per a un bon nombre de persones germanes nostres. La DANA ha sacsejat fortament les seves vides i també les nostres consciències.

Però, a la vegada, riuades de solidaritat s’han fet presents des del primer moment per fer front a les riuades materials. De tot arreu ha sorgit com espontàniament un corrent de solidaritat que s’ha materialitzat en recursos humans i recursos materials. D’arreu del nostre país, i des d’altres països, són innombrables els voluntaris que s’han desplaçat als llocs de la tragèdia per ajudar a desenrunar, tornar a obrir carrers i salvar el que es podia salvar. Al costat d’això la recollida d’aliments ha estat constant a través d’institucions públiques i particulars, així com els donatius que es continuen fent arribar.

L’Església ha estat i és present aquí també, com no pot ser d’altra manera. Des de la nostra diòcesi, a través de parròquies, de Càritas diocesana, de congregacions religioses i de moltes persones voluntàries, preveres, religiosos i laics, en alguns casos en coordinació amb els ajuntaments i altres institucions, hi ha hagut una mobilització de grans dimensions. Com a bisbe, agraeixo a tots l’esforç que esteu fent i que estic segur que continuareu fent.

Entre totes les imatges que s’han fet virals aquests dies, em ve a la memòria la imatge d’un Sant Crist de Paiporta enmig del fang, tot ell tacat i mig destrossat, amb el rostre adolorit. És el Crist que avui celebrem a l’Església, el rei de tot el món, el que mostra expressivament aquest patiment i la solidaritat amb els que ho han perdut tot i els que ho estan donant tot. És contemplant el rostre d’aquest Crist que els cristians afirmem que el seu amor ens empeny a donar-nos als altres, a treballar pels altres, a ser signes d’esperança, a ajudar en tot el que sigui necessari, a aportar el que tenim i el que puguem. De manera especial en aquest diumenge amb la nostra aportació a les col·lectes que es fan a totes les parròquies i comunitats d’arreu, tal com s’ha proposat des de la Conferència Episcopal i que tots els bisbes hem subscrit.

Voldria acabar aquestes paraules amb una pregària, la pregària al Crist de Paiporta. Un text que he trobat a les xarxes socials i que ens convida a pregar enmig del dolor amb una solidaritat i esperança prou fortes per continuar donant el millor de nosaltres, ja que és l’amor de Crist el que ens mou i empeny:

CRIST JACENT DE PAIPORTA
Et submergeixes en nosaltres / a les aigües llevantines, / compartint la mort / i tacant-te de fang. / Quan ressorgeixes del riu, / el Jordà s’ha transformat, / tota la creació se sorprèn / el teu Regne ja està arribant. / Camines amb nosaltres, /ets sempre al nostre costat, / ets el rostre de / Déu. / Jesús, amic, germà.

To Top