Sergi Castells
La ciutat va posar les bases, el mandat passat, d’una revolució verda, i d’aquesta manera vam anar a l’avantguarda en plantejar projectes com l’ampliació de l’illa de vianants.
Tanmateix, sembla que el govern municipal vol aturar aquesta revolució per dur-nos a una involució grisa abans que ni tan sols entri en funcionament, en què la sostenibilitat passa a un segon pla.
Una de les mesures més emblemàtiques de la revolució verda a Terrassa va ser la creació de zones exclusives per a vianants, pensades per promoure un entorn més segur, saludable i sostenible. Aquestes àrees havien de servir per reduir la contaminació de l’aire i el soroll, fomentar el comerç local i millorar la qualitat de vida dels ciutadans. Sí, he dit fomentar el comerç: oi que a cap comerciant se li acudiria que tornin a passar cotxes pel carrer Sant Pere o la plaça Vella? No obstant això, en les darreres setmanes, hem vist una tirada enrere en aquesta política, amb la reobertura d’aquestes zones als vehicles privats. Aquesta marxa enrere no només anul·la els beneficis ambientals i socials aconseguits, sinó que també envia un missatge contradictori sobre el compromís de la ciutat amb la sostenibilitat, a més de ser una mostra de manca de valentia del govern de Tot per Terrassa.
Les polítiques verdes han estat substituïdes per projectes d’infraestructures com el suport al 4t Cinturó, que prioritzen el ciment i l’asfalt per damunt de l’entorn natural. Aquests projectes no només afecten la qualitat de vida dels ciutadans, sinó també el medi ambient, ja que augmenten els nivells de contaminació i es redueixen els espais verds. És evident que si el govern municipal augmenta el fum a la ciutat, cal abaixar-li els fums i sobretot al partit majoritari, Tot per Terrassa, que, pel que s’explica, no té la millor actitud vers els seus socis de govern i l’oposició.
La involució grisa que amenaça Terrassa és un clar reflex dels interessos a curt termini que comprometen els assoliments a llarg termini. Aquesta tendència cap a la deterioració del nostre entorn no només posa en perill el medi ambient, sinó que també afecta la salut i el benestar dels ciutadans. Les emissions de contaminants i la disminució de les zones verdes tenen conseqüències greus per a la salut pública i contribueixen a l’augment de malalties respiratòries i altres problemes de salut.
En aquest context, és essencial que els governs locals i la ciutadania es mobilitzin per revertir aquesta tendència. Cal recuperar les accions i l’esperit compromès amb el medi ambient que va caracteritzar la primera etapa de la revolució verda a Terrassa. Només així podrem garantir un futur sostenible per a les generacions futures.
Un reconeixement especial per a la societat civil organitzada, que ha creat espais de debat i acció com Terrassa + Sostenible. Aquesta iniciativa, que es va presentar fa uns dies, és essencial per fomentar la reflexió i la participació ciutadana en la construcció d’un futur més sostenible.
És el moment de tornar a situar la sostenibilitat al centre de les nostres decisions polítiques i socials. El futur que volem construir depèn de les decisions que prenem avui. Espais com Terrassa + Sostenible són imprescindibles per conscienciar i impulsar el canvi. Si aspirem a una Terrassa verda i vibrant, ara és el moment d’actuar.