Opinió

El repte de la formació

Salvador Cristau i Coll, bisbe de Terrassa

És un tema sempre actual tractar sobre la formació. El papa Francesc hi ha incidit novament aquest estiu amb un document que segurament passarà força desapercebut.

Es tracta d’una carta sobre el paper de la literatura en la formació, i en concret en la formació sacerdotal, un tema que en el nostre món tecnificat no està gaire de moda.

El papa Francesc recorda els seus anys en els quals va ser professor de literatura. Segons ell, llegir literatura de qualitat ajuda a la formació de les persones i al seu desenvolupament. Ell convida a redescobrir la lectura enmig d’una societat en què cada vegada llegim menys i passem més temps davant l’ordinador o fent ús de les xarxes socials, de tal manera que ens acostumem a la simplificació en els plantejaments i a l’immediatisme en les experiències que sostenen les nostres vides.

El papa recorda que, segons diversos estudis actuals, habituar-se a llegir produeix efectes molt positius a la vida de la persona: “Ajuda a adquirir un vocabulari més ampli i, consegüentment, a desenvolupar diversos aspectes de la intel·ligència i també estimula la imaginació i la creativitat. Alhora, això permet aprendre a expressar els mateixos relats d’una manera més rica. A més a més, millora la capacitat de concentració, redueix els nivells de deteriorament cognitiu, calma l’estrès i l’ansietat” (núm. 16).

El pontífex també reflexiona sobre com des de l’Església s’ha promogut aquesta formació i coneixement per tal d’endinsar-se en cada cultura i fer-hi present la fe i l’evangeli. Ell afirma que “per a un creient que vulgui entrar en diàleg sincerament amb la cultura del seu temps, o simplement amb la vida de persones concretes, la literatura es fa indispensable”. Amb raó, el Concili Vaticà II afirma que “la literatura i l’art […] es proposen expressar la naturalesa pròpia de l’home” i “presentar clarament les misèries i les alegries dels homes, les necessitats i les capacitats” (núm. 8).

Les reflexions que proposa el Sant Pare enllacen amb el treball que des de fa anys fem a la diòcesi per fer arribar la necessitat d’aquesta formació als cristians i a tothom que ho vulgui, i a la vegada oferir camins concrets per canalitzar-la. Un d’aquests elements són les Jornades Transmet, que celebrem aquest cap de setmana i que combinen moments de reflexió i pregària el divendres al vespre a Terrassa, amb conferències i dinàmics de grup dissabte al matí a Sant Cugat del Vallès i, finalment, amb un concert per gaudir de la música com un element també formatiu el diumenge a la tarda a Sant Esteve de Granollers.

Aquest any, la reflexió de les jornades és sobre la missió de l’Església en el nostre món, i més específicament sobre com ser una església més missionera i més sinodal.

Sigui d’una manera o altra, tenim al nostre abast moltes possibilitats de formar-nos com a persones i com a cristians per respondre els reptes de la nostra societat i oferir una proposta des de la fe que, comptant amb la llibertat humana, faciliti viure amb sentit i profunditat, i descobrir, com recordava el papa Benet, que la veritat i l’amor han d’anar íntimament unides per forjar persones madures i compromeses tant a l’Església com a la societat.

To Top