Opinió

Sant Galderic, patró de la pagesia catalana

Ignasi Martínez

El 16 d’octubre celebrem la festivitat de Sant Galderic, patró de la pagesia catalana. És un bon moment per conèixer la història d’aquest pagès que té l’encàrrec de custodiar la nostra pagesia.

Galderic va néixer entre l’any 820 i 840 al poble de Vilavella, actualment anomenat Sant Galderic, a Occitània (França). Va viure fent de pagès i es va distingir per defensar els drets dels pagesos, protegint-los dels abusos dels senyors feudals. Era un home de fe i d’amor a la terra. Va morir el 16 d’octubre de l’any 900, amb fama de santedat i una gran devoció popular. Al concili de Narbona, noranta anys després de la seva mort, va ser declarat sant.

L’any 1015, el compte Guifré II feu portar les relíquies al monestir de Sant Martí del Canigó (França). Des d’aleshores i durant diversos segles, els pagesos del Rosselló organitzaren nombroses peregrinacions amb les seves relíquies, invocant el sant per tenir bones collites i deslliurar-se de les sequeres.

Sant Galderic va ser venerat pels pagesos catalans, fins al segle XVII, quan la canonització de Sant Isidre, patró de Madrid i de la pagesia, va anar guanyant més devots. L’origen de la postergació de Sant Galderic està relacionada amb el Concili de Trento, en el qual es va facultar els reis per nomenar bisbes. Així doncs, a partir del segle XVII, hi van començar a sovintejar els bisbes i abats d’origen castellà, fet que va afavorir que Sant Isidre anés guanyant adeptes a Catalunya i s’oblidés l’antic patró Sant Galderic. A partir de finals del segle XX s’inicià el moviment actual de recuperació del patró més antic de la pagesia a Catalunya.

El patró dels pagesos catalans és molt present a la nostra ciutat. Terrassa, tot i que és coneguda per la seva fama industrial del segle passat, ha sigut durant segles un poble lligat a l’agricultura. Prova d’això és el seu paisatge agrícola, encara present –i que per molts anys!– als entorns del terme.

El 16 d’octubre del 2010 es va inaugurar, al Mercat de la Independència, el racó de Sant Galderic. A la placeta, es va col·locar una ceràmica en honor al sant i en homenatge als pagesos i pageses que baixaven de les masies a posar les seves parades de fruita i verdura.

Una altra institució egarenca important que s’encomana al patró dels pagesos és la Fundació Terrassenca Sant Galderic. És una entitat germana de la cooperativa Serveis Terrassencs de Sant Isidre, successora de l’antiga Cooperativa Agrícola de Terrassa. Aquesta fundació va néixer amb la voluntat de promoure i col·laborar amb la pagesia local, i així ho continua fent actualment. Aquesta setmana, com és tradició, s’organitzen diversos actes per celebrar la festivitat de Sant Galderic. Ho podeu consultar a la seva web: fundaciosantgalderic.cat.

Celebrem amb goig la festa de Sant Galderic, tot demanant-li que els terrassencs puguem continuar alimentant-nos amb productes locals i que les administracions treballin en bé de promoure i facilitar projectes agroramaders al nostre municipi.

Visca la pagesia i visca Sant Galderic!

To Top