Beatriz Escribano, Directora Acadèmica Diploma Sènior en Ciència Tecnologia i Societat
La Comissió de la Comunitat Europea va donar un nou impuls, ara fa més de 20 anys, a un concepte clàssic: el d’aprenentatge al llarg de la vida (“long life learning”), concepte que requereix la participació de les universitats per poder-se materialitzar.
Les universitats sempre s’havien plantejat l’aplicació del “long life learning” com un procés en què l’alumnat que havia passat per les seves aules hauria de tornar-hi per actualitzar els seus coneixements i desenvolupar noves capacitats.
Des del moment en què es produeix el procés de retirada de la vida laboral, s’avança considerablement en la realització d’activitats socioculturals i, per tant, hi ha moltes persones amb capacitats intel·lectuals importants que disposen de temps lliure per invertir-lo en la seva formació. A més, l’augment de l’esperança de vida en el transcurs dels anys es tradueix en un creixement d’aquest col·lectiu; actualment, a Catalunya, un 32,7%, quasi una tercera part de la població, supera l’edat de 55 anys (Idescat, 2024). Dins de les responsabilitats que té la universitat, considerem que de les més importants són, d’una banda, obrir-la a la ciutadania amb interès a continuar aprenent i, d’altra banda, convidar totes les persones que per motius econòmics o socials no van poder fer-ho quan eren joves. El Diploma Sènior forma part de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) com una titulació pròpia més de l’Escola i vol ser la resposta a aquesta demanda ciutadana.
Amb el lema “Gaudir del coneixement, el nostre repte”, aquest projecte té com a objectiu una formació de qualitat, viva i d’avantguarda, dirigida principalment a les persones majors de 55 anys, per fer més saludable l’envelliment actiu i el plaer d’aprendre, compartir experiències en un entorn de complicitat i bon ambient. L’objectiu primordial no és la millora professional, sinó la capacitació i la formació al llarg de tota la vida de l’alumnat sènior per al seu desenvolupament cultural i social.
Es tracta d’uns estudis de caràcter universitari de quatre anys acadèmics de durada. El pla d’estudis està expressament dissenyat per a aquest col·lectiu. La seva finalitat és, sobretot, compartir i gaudir del coneixement, cosa que implica una millor salut física i mental. També és important destacar que gràcies a tenir interessos comuns culturals les persones socialitzen i es creen noves relacions humanes, qüestió que és més difícil a partir de certa edat. És un projecte innovador, singular, dinàmic i consolidat del Campus de Terrassa de la UPC i únic a la província de Barcelona.
El programa es du a terme en els espais universitaris i es fan servir els mateixos mitjans i les mateixes instal·lacions que la universitat té al servei de la resta de l’alumnat, amb la qual cosa s’afavoreixen les relacions intrageneracionals i intergeneracionals. El Diploma és un projecte viu al servei de la societat i adaptat a realitat social i els continguts són revisats contínuament, adaptats a les inquietuds de l’alumnat i actualitzats als canvis socials. Mitjançant enquestes, l’alumnat avalua els continguts de les assignatures, la qualitat del professorat i la gestió acadèmica, i és escoltat en els seus suggeriments, crítiques i aportacions per a la millora contínua del Diploma.
El nombre d’estudiants matriculats en el present curs 2024-2025 és de 389 (pendents de la matrícula del febrer) i el 76% viuen a Terrassa. Les dades de matriculacions mostren una tendència a l’alça durant els últims cursos, en part per la gran acceptació de la ciutadania i l’augment d’oferta d’assignatures, i això es tradueix en un creixement del 60% des del curs 2020-2021 fins a l’actual. La diversitat d’assignatures dona molta riquesa al Diploma Sènior, ja que els estudiants reben continguts en temàtiques molt diferents, com ara història, salut, música, ciències, intel·ligència artificial, psicologia, tecnologia, informàtica, literatura catalana, sostenibilitat, emergència climàtica, cultures del món, transformacions socials, dret o art aplicat a diferents àmbits com el cinema, teatre i l’arquitectura.
Enguany, la mitjana d’edat se situa al voltant dels 68 anys; l’estudiant més gran té 87 anys i l’estudiant més jove en té 51. Aquest projecte es preocupa especialment de dones que no van poder estudiar a la seva època per haver d’ocupar-se de les tasques de la llar. Ara aquestes dones tenen l’oportunitat de tornar o començar a estudiar. Les dones matriculades superen el 65% del total dels alumnes.
D’altra banda, s’atorguen beques d’estudi a les persones que tinguin una situació econòmica precària, que pateixin algun tipus de discapacitat o situació familiar vulnerable. Per a nosaltres, el que és més important és que el màxim de persones de la nostra societat puguin gaudir d’aquesta experiència, en què el denominador comú és voler aprendre i compartir moments en un entorn de complicitat, amb bon ambient i amb les mateixes inquietuds.
La identitat de la Universitat Pública com a agent de benestar col·lectiu que està al servei del bé comú ha de dinamitzar i promoure l’envelliment actiu en el marc de la transferència del coneixement. En aquest sentit, el Diploma Sènior del campus de Terrassa és un gran referent i cal disseminar aquest tipus de projectes en altres campus territorials de la UPC.