Opinió

2024: cultivar una cultura de pau

Carme Medina Hernández, Comunitat Bahá’í de Terrassa

Un any més, el 21 de setembre, la Comunitat Bahá’í de Terrassa commemora el Dia Internacional de la Pau, amb totes aquelles persones que desitgen promoure una cultura de pau i acceptació, començant per l’entorn més proper.

Creients de diferents religions i persones no-creients s’uneixen per pregar i reflexionar sobre com fer un món millor en què imperi la pau.

L’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar aquest dia internacional l’any 1982 com una jornada mundial per enfortir els ideals de pau. Aquest any el lema és “2024: cultivar una cultura de pau”. És una crida a l’acció que reconeix la nostra responsabilitat individual i col·lectiva de promoure la pau. El foment de la pau contribueix a la consecució dels Objectius del Desenvolupament Sostenible, i assolir aquests objectius crearà una cultura de pau a tots els països.

En aquests moments tan convulsos que estem vivint, amb creixents tensions geopolítiques i conflictes prolongats, hem de treballar per establir una veritable cultura de pau, en què es fomentin els valors, actituds i comportaments necessaris a tots els espais de la societat. Respecte, tolerància, igualtat, comprensió, solidaritat, diàleg, negociació, consens, etc. són bàsics per ajudar a enfortir i restablir la convivència harmònica entre les persones.

La pau es considera una condició necessària per al desenvolupament de les societats, ja que implica el reconeixement de la dignitat individual dels seus membres i la seguretat que tots els seus drets siguin respectats.

La Comunitat bahá’í ha estat compromesa des del seu inici amb l’establiment de la pau. Bahá’u’lláh (fundador de la Fe bahá’í) a mitjan segle XIX es va adreçar a tots els líders tant polítics com religiosos del món i els va exhortar que dediquessin les seves energies a establir el veritable sentit de la religió, un govern just i la pau internacional.

L’octubre del 1985, dins de l’Any Internacional de la Pau, la Casa Universal de Justícia, òrgan suprem de la Fe bahá’í, va adreçar a governants, autoritats, personalitats destacades i membres de tots els estrats de la societat arreu del món el document “La Promesa de la pau Mundial”, en què fa una anàlisi exhaustiva de la situació del món, ens mostra el que ens impedeix aconseguir una pau internacional duradora (el racisme, el fanatisme religiós, el nacionalisme desenfrenat, que és diferent d’un patriotisme sa i legítim, l’excessiva desigualtat entre pobres i rics, les guerres, tota mena de prejudicis i explotació, etc.). I els principis i valors que s’han d’interioritzar per donar suport al canvi tan necessari que el món necessita. La igualtat de drets i privilegis entre els diferents gèneres és un dels requisits més importants per establir la pau, l’acceptació de la unitat de la humanitat, la unitat de les religions, una educació universal, en què l’assignatura Ciutadania mundial ha de formar part del programa educatiu de cada nen i nena i també s’han de satisfer les seves aspiracions espirituals, morals i culturals. La religió ha d’estar d’acord amb la ciència i la raó, ja els avenços científics i tecnològics ens ajuden a l’evolució social del planeta i a resoldre els problemes socials i materials de la humanitat, entre d’altres.

A hores d’ara, continuem construint espais de pau i ens afegim i donem suport a totes aquelles organitzacions i entitats que hi treballen, motivades per les paraules de Bahá’u’lláh quan ens diu: “Preocupeu-vos ferventment de les necessitats de l’edat en què viviu i centreu les vostres deliberacions en les seves exigències i requeriments”.
I en aquests moments establir la pau internacional és un dels més prioritaris.

To Top