Opinió

Tecnologia per ajudar el manteniment i la salut dels edificis

Vanessa Ballester Calvo, delegada del Cateb (Col·legi de l’Arquitectura Tècnica) al Vallès Occidental

Els edificis, com els cotxes o també les persones, necessiten prendre mesures de manteniment de forma periòdica per garantir la seva viabilitat, valorar si tot està en condicions òptimes i, en cas contrari, poder dur a terme totes les tasques de manteniment preventiu que permetin que tot estigui sempre en les millors condicions.

I grans ciutats del Vallès Occidental com Terrassa, Sabadell o Sant Cugat, amb un parc d’habitatges nombrós i amb alguns d’ells de més de 40 o 50 anys, és important que prevegin sempre el millor manteniment.

Aquesta revisió dels edificis, periòdica i necessària, és una cosa que no només permet garantir les bones condicions d’un habitatge, sinó que, encara més important, permet saber amb prou temps si hi ha alguna patologia que pugui ser potencialment perillosa per a totes les persones que l’habiten. Un bon diagnòstic a partir d’aquestes revisions periòdiques i una bona tasca de prevenció evita situacions de malbaratament energètic, i ho podem evitar, per exemple, amb una bona instal·lació de l’aïllament de les finestres o altres situacions tan difícils i traumàtiques com poden ser els esfondraments, amb el risc vital que sabem que comporten.

Per conèixer l’estat dels edificis hi ha el conegut Llibre de l’edifici, aquell document clau en el camp de l’arquitectura i la construcció i que és una eina de gestió i control que conté tota la informació rellevant sobre un edifici des del punt de vista tècnic, administratiu i legal. Aquest llibre, una eina fonamental per a la gestió i el manteniment de l’edifici al llarg del temps, proporciona una referència completa per a propietaris, gestors de propietats, professionals de la construcció i qualsevol persona que tingui alguna relació amb l’edifici en qüestió.

Així, aquesta mena d’”historial mèdic” dels habitatges mostra l’estat de l’edifici en un moment donat, quan es va fer la revisió, i ara les noves tecnologies han permès fer que aquest diagnòstic pugui ser més precís i constant. El Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona ha desenvolupat una nova eina oberta per a tothom, coneguda com a llibre de l’edifici digital (LED).

Aquesta nova eina (www.libroedificiodigital.es) és la primera amb un enfocament integral i a temps real del manteniment dels edificis d’habitatges que, a més, permet la interoperabilitat entre usuaris. És una oportunitat perquè el tècnic gestor de manteniment de l’edifici assumeixi un paper proactiu a la revolució digital de l’edificació.

El LED és una eina de redacció i de gestió per documentar la vida de l’edifici en els aspectes tècnics i administratius. Serveix també per informar sobre les pautes necessàries per fer un ús correcte de cada edifici i facilitar la planificació de les activitats de manteniment per allargar-ne la vida útil i preservar-ne les característiques inicials durant el màxim temps possible o planificar-ne la renovació.

La tecnologia ha arribat per ser un nou suport per al bon manteniment dels parcs d’habitatges de tot Catalunya, i és bo veure com el sector evoluciona per millorar i garantir la salut dels edificis en què vivim.

To Top