Meritxell Lluís i Vall, tinent d’alcalde de Participació, Qualitat Democràtica i Drets Humans. Regidora de Capacitats Diverses i Accessibilitat
Sovint quan parlem de millorar la ciutat tenim tendència a pensar en grans infraestructures, a transformar grans espais, a implementar grans plans d’acció. I tot això és imprescindible si volem millorar la vida de la nostra ciutadania, si volem garantir una Terrassa de futur.
Però fer política també és respondre a les necessitats del dia a dia de tothom i avançar cap a l’accessibilitat universal, és bàsic. Des de l’Ajuntament estem treballant per millorar l’accessibilitat de la nostra ciutat: als espais públics i als edificis municipals, però també obrint línies de subvenció.
En aquest sentit, aquesta setmana hem obert tres noves línies de subvenció per a la millora de l’accessibilitat universal en edificis d’habitatges, locals comercials de planta baixa i locals d’entitats sense afany de lucre. Es tracta d’unes subvencions que tenen com a objectiu eliminar barreres i promoure una societat més inclusiva amb un import total de 250.000 del pressupost municipal.
Com a tinenta d’alcalde i des de la regidoria de Capacitats diverses i Accessibilitat, tenim molt clar que les administracions públiques juguem un paper clau pel que fa a la promoció de l’accessibilitat universal. Hem de poder garantir que la ciutadania pugui desenvolupar la seva vida amb la màxima autonomia possible. Hem de ser capaços d’eliminar aquests petits-grans problemes que suposen límits a la vida d’alguns dels nostres conciutadans per assegurar que tinguin una vida més fàcil i en igualtat de condicions amb tota la resta.
Però si bé el sector públic té una responsabilitat clara, també estem convençuts que aquesta responsabilitat ha de ser compartida amb el sector privat. Per això promovem aquest tipus de línies de subvenció, per liderar aquest canvi, però per fer-ho també de la mà del sector privat, de les empreses, els comerços, les entitats i les comunitats de veïns. Només si el canvi el fem entre tots i des de tots els sectors de la societat experimentarem un canvi de consciència real com a societat.
A més, cal tenir en compte que un entorn més accessible no només millora la vida de les persones amb discapacitats, sinó que és un canvi que redunda en benefici de tota la societat. Un entorn accessible afavoreix també famílies amb cotxets, persones grans o fins i tot qualsevol que temporalment vegi reduïda la seva mobilitat. Això és un fet molt important en una societat amb un important envelliment de la població i una societat en què l’esperança de vida ha augmentat exponencialment. La inversió en accessibilitat, per tant, també és una inversió de futur que a llarg termini pot ser estratègica per a la nostra societat.
Des de l’Ajuntament de Terrassa tenim un compromís ferm amb l’accessibilitat universal i crec que aquest compromís hauria de ser compartit per tothom. Aquestes subvencions són una eina més per continuar treballant per una societat més justa i equitativa. S’han fet molts esforços i continuarem treballant dia a dia per eliminar aquestes barreres, perquè Terrassa sigui una ciutat inclusiva i accessible per a tothom. En definitiva, una ciutat de drets.