Opinió

El fracàs està previst

Joan Carles Folia

En el món de la psicologia trobarem molta literatura que està avesada a analitzar les situacions en què fracassem a les nostres vides.

I segurament moltes d’aquestes lectures ens explicaran que per poder arribar a assolir l’èxit és necessari haver passat per moments de fracàs per poder forjar des de l’errada i el posterior aprenentatge el camí de la victòria.

Estic molt d’acord en aquesta manera de plantejar els moments de davallada, fracàs o decepció i ho estic perquè des d’una visió estrictament científica l’errada, el fracàs, afecta una zona del nostre cervell anomenada còrtex cingulat anterior (ACC). Aquesta és la regió encarregada de detectar errors i senyalitzar quan es necessiten ajustos. Quan ens malmetem, aquesta àrea s’alerta i promou ajustos de comportament per evitar repetir el mateix error i trobar altres opcions d’actuació. És com un mecanisme que dona garanties que qualsevol situació de fracàs incita el nostre organisme a generar un nou enfocament, una nova oportunitat per fer les coses diferent.

Explico aquest mecanisme interior que tots tenim per donar sortida a aquelles persones que entren en bucle davant de les diferents frustracions que la vida els llença, perquè el missatge que han de conèixer i treballar és intrínsec al seu cos. El seu cervell ja té prevista la possibilitat del fracàs, i que també té preparada una manera de procedir. Malgrat això, és necessari que l’actitud de tothom sigui la de posar en marxa aquesta possibilitat, oportunitat de millora, només caldrà un element encara més personal: la voluntat de fer-ho.

Estem dotats per poder gestionar moltes de les qüestions que ens anem trobant en el decurs de les nostres vides. Sempre he defensat, pel coneixement que tinc del cos humà, que és una mica gairebé perfecte i amb aquesta qüestió que ens ocupa a l’article d’avui podem animar-vos a posar en funcionament una cosa que treballa a favor nostre si és que així ho decidim. El nostre cervell en la seva programació ja preveu la possibilitat del fracàs, ens alerta de l’error amb l’emoció decepció, però justament estableix una manera de superar-la mitjançant la projecció de la nova oportunitat. Entendre això és la clau per superar qualsevol obstacle i no caure en cap sentiment negatiu.

El fet que aquesta regió cerebral (ACC) estigui involucrada en l’avaluació i el processament de les emocions, així com en la generació de respostes emocionals adequades, té un paper clau en el creixement personal de tots nosaltres perquè sabem que el nostre cos està molt preparat per combatre qualsevol element que vulgui decebre’ns i fer-nos sentir uns fracassats.

“I love my brain”. Cal estimar el nostre cervell.

To Top