Opinió

El dia 23 d’agost és el Dia Internacional del record del tràfic d’esclaus i la seva abolició

Lluïsa Melgares, regidora de Ciutadania i Migracions

Rememorant la memòria històrica i la justícia per una de les tragèdies més grans de la humanitat: el comerç transatlàntic d’esclaus.

En la nit del 22 al 23 d’agost de 1791, a Saint Domingue, l’actual República d’Haití, es va iniciar un alçament que marcaria un abans i un després en la lluita contra l’esclavitud.

Aquest alçament no només va ser el preludi de la independència d’Haití, sinó que també va ser un catalitzador per a l’abolició del comerç transatlàntic d’esclaus.

El tràfic d’esclaus va ser un instrument del colonialisme, un sistema d’opressió que va explotar i deshumanitzar milions de persones. La deshumanització sistemàtica de les persones esclavitzades va permetre la justificació moral i econòmica de la seva explotació, i aquests mateixos arguments es van utilitzar per perpetuar la discriminació racial després de l’abolició formal de l’esclavitud.

Aquest sistema, lamentablement, va establir les bases del racisme que encara persisteix avui dia. Encara podem veure els efectes d’aquest llegat en les estructures socials, econòmiques i polítiques que mantenen les desigualtats racials. La lluita per l’abolició de totes les formes modernes d’esclavitud continua sent una necessitat urgent. Això inclou el tràfic de persones, l’explotació laboral i altres formes d’opressió que afecten especialment les dones i els nens, com és part de la industria on gairebé 50 milions de persones són víctimes d’esclavitud moderna i el 12% menors d’edat.

Terrassa és una ciutat que ha crescut gràcies a la diversitat de les seves persones. La nostra riquesa cultural és un reflex de les múltiples influències que han modelat la nostra societat. Amb el dia internacional que va tenir lloc ahir celebrem aquesta diversitat i reafirmem el nostre compromís amb la igualtat, la justícia i els drets humans per a tothom.

És vital que des de les nostres escoles, institucions i organitzacions culturals, es promogui l’educació sobre la història de l’esclavitud i les seves conseqüències. Hem de treballar perquè les futures generacions coneguin i entenguin aquesta part fosca de la nostra història, no només per honorar les víctimes, sinó també per prevenir qualsevol forma moderna d’esclavitud i discriminació.

Amb memòria i compromís, Terrassa avança cap a un demà millor.

To Top