Opinió

Plans de benestar a les empreses

Joan Carles Folia, Coach Advance Life

Una de les eines que més s’utilitza a qualsevol empresa que tingui una cultura organitzativa ben desenvolupada és el disseny i execució del que són els plans estratègics a curt, mitjà i llarg termini.

Marcar quins seran els objectius i les accions que caldrà tirar endavant en els propers mesos i anys. Sovint aquests plans marquen de manera clara i concisa quins seran els processos, rendiments i resultats que s’hauran d’assolir en un interval determinat de temps.

D’altra banda, un altre concepte que cada vegada ha anat agafat més importància a empreses ben organitzades és el de benestar organitzacional, que identifica la necessitat de poder treballar diferents elements per assolir nivells de salut i benestar en tots els seus empleats. En aquest sentit, l’enfocament se situa en aquells elements de caràcter físic, nutricional, postural, mental, social i financer que d’alguna manera o altra interfereixen en les condicions de treball del personal. Del que es tracta és de cuidar el treballador en tota la seva dimensió entenent que com més nivell de benestar millor clima laboral, més bon treball en equip i millors quotes de rendiment i productivitat.

El benestar de les persones és el resultat de la combinació de la passió per allò que fan cada dia, la qualitat de les seves relacions, la seguretat de les seves finances, la seva fortalesa física i l’orgull que senten per sentir-se dins d’un projecte comú. Per tant, el benestar és més que l’equilibri entre la vida personal i laboral. Quan una empresa crea una estratègia de benestar, està apostant perquè cada element de la seva estructura promogui el benestar de les persones que la conformen i aconseguir així tenir persones amb un alt rendiment sostingut.

El pla de benestar ha de jugar a la mateixa lliga que el pla estratègic, perquè ambdós s’han de complementar per assolir un engranatge empresarial i organitzatiu de notable alt.

Hi ha empreses que s’esmercen perquè els seus plans estratègics es compleixin a la perfecció, però obliden que la incidència dels empleats és molt determinant i no compten a objectivar aquelles qüestions que en els propers mesos i anys aniran a favor d’un benestar integral que catapulti la feina dels treballadors. Moltes decepcions en l’assumpció dels resultats i també moltes culpes cauen sobre les persones que tiren endavant quotidianament les empreses. Molts empresaris es parapeten en una bona programació de riscos laborals (que la llei obliga), però no van més enllà en la possibilitat de promocionar millors condicions de treball a la seva plantilla.

Hi ha alguns centres de treball que han adaptat una sala amb mobiliari i música tranquil·la per descansar. Sovint s’utilitza després dels àpats del migdia i aquesta senzilla decisió ha fet augmentar de manera exponencial el rendiment dels treballadors en horari de tarda. És un exemple clar del que intento explicar-vos.

La implementació de programes de benestar, com a flexibilitat laboral, beneficis de salut integral i la conciliació familiar, contribueixen a crear una cultura organitzacional positiva. Això no només enforteix els llaços entre l’empresa i els seus empleats, sinó que també redueix la rotació de personal i promou un ambient de treball en què els participants se senten compromesos i satisfets. En centrar-se en la cura dels empleats, les empreses poden recollir una sèrie de beneficis que van més enllà de la mera responsabilitat social empresarial. Descuidar el benestar dels empleats pot portar un desgast costós i una baixa productivitat i desafiar la noció tradicional d’eficiència empresarial.

To Top