Opinió

Convertir els reptes en oportunitats

Miquel Àngel Salazar, vicepresident de PIMEC Vallès Occidental

L‘absentisme laboral és un fenomen que afecta moltes organitzacions i economies en general.

Una part important de l’absentisme són les baixes laborals per incapacitat temporal (IT), una problemàtica d’origen multifactorial que impacta en les persones treballadores i la seva salut, però també en l’economia del país, en la productivitat i en la competitivitat de les empreses.

Vull donar una dada que exposa la magnitud del problema avui dia: l’any 2013, a Catalunya, hi havia una mitjana de 3,8 hores d’IT per treballador al mes, i aquesta xifra s’ha incrementat fins a arribar a 7,5 hores mensuals el 2023. Les baixes laborals per IT s’han doblat al país en els darrers deu anys, un fet que hem de posar sobre la taula, analitzar-lo i posar-nos en marxa per actuar.

Les conseqüències d’una alta incidència de baixes laborals es poden visualitzar de forma molt sintètica en la reducció de la productivitat, l’augment dels costos per substitució, l’impacte al clima laboral i la disminució de la qualitat del servei. Aquestes qüestions tenen un efecte exponencialment més elevat a la petita i mitjana empresa, que s’enfronta a aquesta situació amb una limitació més evident dels recursos per fer-hi front.

Les petites i mitjanes empreses del Vallès Occidental fan del problema una oportunitat i posen el focus en una millora de l’espai de treball i del projecte empresarial comú. Són moltes les accions que duen a terme les pimes de la comarca, com, per exemple, la promoció de la salut i el benestar dels treballadors, facilitar l’accés a recursos per cuidar la salut mental o invertir en ambients de treball positius i fomentar-los. En definitiva, posen el focus en la comunicació oberta amb les persones treballadores, cosa més fàcil a les pimes, i així identifiquen els problemes per posar-hi solucions abans que es converteixin en causes d’absentisme.

Aquest lideratge accessible i empàtic, que marca una gran diferència, ha de venir fomentat i acompanyat per una aposta per proveir solucions des de l’administració. En aquest sentit, s’ha de reivindicar la proposta de millora i dotació de recursos als sistemes de control i parametritzacions de la incapacitat temporal, de manera compartida amb les mútues, posant el focus en la reducció dels terminis dels procediments de control. I, per descomptat, cal establir criteris que garanteixin l’objectivitat, especialment en els processos de baixa que són recurrents. Des de PIMEC hem fet un conjunt de propostes per reduir l’alta incidència de les baixes per IT, com, per exemple, un millor aprofitament de la infraestructura de mútues col·laboradores de la Seguretat Social i que puguin fer les altes i baixes també per contingències comunes.

És fonamental dotar de recursos de gestió, anàlisis i formació els empresaris i empresàries del Vallès Occidental per treballar, en la mesura del possible, en la prevenció de les baixes laborals per IT. I no només això, sinó que hem d’encetar un debat social, serè i obert, amb tots els agents implicats, per trobar les millors solucions i demostrar que les pimes de la comarca converteixen els reptes en oportunitats.

To Top