Opinió

Fer-se visiblement lesbiana, una opció de posicionar-se i viure

Lluïsa Melgares, regidora de Polítiques de Gènere i LGTBIQ+

Terrassa és una ciutat que, a través de la celebració del Dia Internacional, dona visibilitat a la seva diversitat. Un exemple és l’acte “Maternatges lèsbics”, que s’organitza avui, divendres 26 d’abril, a les 18 hores a la Biblioteca Central.

Es parlarà d’aquest tema a través d’una exposició fotogràfica, per ampliar així imaginaris i apropar-se a la ciutadania des de l’àmbit cultural i des d’un nou paradigma obert, positiu i divers. Així, volem donar l’oportunitat a tothom qui no coneix les realitats existents que hi participi, per comprendre el món i les seves filles.

El col·lectiu de dones lesbianes denuncia que continuen invisibilitzades, després de molts anys de celebració de la seva visibilitat. Falta, doncs, visibilitat lèsbica i de la seva diversitat. Les dones lesbianes són plurals, femenines, masculines, rurals, migrants, amb discapacitat, religioses, d’ètnies diferents, grans, joves, dones trans, amb cossos no normatius… però continuen sent víctimes de prejudicis per la seva aparença física o el seu comportament i, sobretot, per la manera de rebel·lar-se al que socialment s’espera d’una dona. Aquest fet interpel·la també la seva maternitat, perquè tenen el dret i la llibertat de tenir criatures. Sí, s’ha avançat en drets com la igualtat de condicions per filiar, o tenir dret a tècniques de reproducció assistida igual que les parelles mixtes, però encara queda molt camí per recórrer.

També és un dret preservar la intimitat de manera pública i no sortir de l’armari, perquè la visibilitat ha de ser una opció. Però les mares lesbianes, les parelles homosexuals i les famílies diverses en general surten de manera permanent de l’armari, fent-se visibles a la societat, ho vulguin o no (per exemple: quan van a inscriure la seva criatura a una extraescolar, quan reben les seves criatures a la porta de l’escola, o quan la seva criatura digui a la resta de companyes que té dues mares…). Moltes vegades pateixen lesbofòbia i misogínia per part de la societat, per part de persones que per ignorància opinen o actuen amb menyspreu. Es discrimina sobretot la ploma bollera i és necessària la seva existència i representació per expressar la diversitat lèsbica, per poder viure públicament, sense por a la discriminació, la violència i el rebuig.

És necessari continuar avançant i visibilitzar la diversitat existent especialment entre les dones lesbianes. És necessari continuar lluitant per tenir drets sense amagar-se i poder-se desenvolupar plenament en l’entorn laboral, educatiu i social. És necessari que s’introdueixi la diversitat familiar a les aules i s’actualitzin els recursos pedagògics existents.

Cada persona té la seva pròpia manera d’expressar la seva identitat de gènere i sexualitat i ha de poder fer-ho des de la llibertat. Falta molta feina per fer, però Terrassa treballa des de fa anys, acompanyada per serveis, entitats, sindicats i diferents agents, vetllant perquè la ciutat respecti els drets de tothom, també els drets de les dones lesbianes. Garantir-ho continua sent la feina de l’administració més propera.

Des de l’Ajuntament comptem amb el Servei d’Atenció Integral a la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere (SAI DASIG), un servei per atendre les necessitats específiques de famílies i persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i donar-los més visibilitat, conscienciant sobre la diversitat afectiva, sexual i de gènere a la ciutat.

Hi podeu contactar a través del telèfon 651 195 182 o del correu electrònic LGTBIQ@terrassa.cat. El teniu sempre a la vostra disposició, per a tot el que pugueu necessitar!

To Top