Opinió

La Zero Discriminació, una aposta de Terrassa

MERITXELL LLUÍS, TINENT D’ALCALDE DE PARTICIPACIÓ, QUALITAT DEMOCRÀTICA I DRETS HUMANS

Avui, 1 de març, es celebra el Dia Mundial de la Zero Discriminació amb l’objectiu de conscienciar que tots els drets humans i llibertats han de ser respectats i garantits sense discriminació, per tant, que no hem de tolerar cap mena discriminació per sexe, orientació sexual o identitat de gènere, origen, edat, pertinença cultural, ideologia, opinions i creences, capacitats o qualsevol altra circumstància personal o social.

Tot i que s’han produït importants canvis normatius per a dotar a la nostra societat d’un marc legal favorable per a la igualtat i el respecte a la dignitat, encara avui dia persisteixen prejudicis; prejudicis que sobreviuen a costa de pràctiques discriminatòries i excloents i que situen a les persones que són discriminades en clares situacions de desavantatge.

Ara fa 75 anys de l’aprovació de la Declaració Universal dels Drets Humans que recull en el seu primer article que “tots els éssers humans són iguals en drets i dignitat”.

Des de llavors la societat humana s’ha transformat profundament, però l’esperit i el contingut d’aquella declaració segueixen plenament vigents, així com la necessitat de defensar-los, no només al sud global sinó també a Europa i a Catalunya.

L’Àrea de Participació, Qualitat Democràtica i Drets Humans té com a objectiu avançar cap a una ciutat feminista, inclusiva, diversa, participativa i defensora dels drets humans que treballa per a l’eliminació de les violències masclistes i les discriminacions de qualsevol tipus i defensa la llengua catalana com a punt de trobada i cohesió social.

Des de l’Ajuntament de Terrassa apostem per un model de ciutat que posa els drets humans com a eix vertebrador de les polítiques públiques, ja que són les condicions indispensables pel desenvolupament de la vida de les persones. Tenim una visió per Terrassa que situa les persones, individualment i col·lectivament, al centre de l’acció de Govern, entenent-les com a subjectes i titulars de dret, i no com a objectes o receptors de les polítiques o dels serveis públics. 

Per això en aquest mandat volem impulsar la creació d’una Oficina centrada en l’atenció integral, l’acompanyament i la defensa de les terrassenques i terrassencs que pateixin situacions de discriminació, agressió i/o abús. Volem esdevenir la ciutat de la Zero Discriminació, la ciutat on poder ser un mateix, sentint, expressant, creient i sentint com vulguem.

En definitiva, tal com va dir l’activista contra la discriminació racial i sexista, Maya Angelou: “Tots hem de saber que la diversitat és un bonic tapís, i hem d’entendre que tots els fils del tapís tenen el mateix valor, sense importar el seu color“.

To Top