Rosa Ferrer, professora d’infermeria
Com deia l’àvia en veure i sentir algunes bajanades: “Ens hem begut l’enteniment o també el seny està de rebaixes”.ç
Sé que l’article d’avui és com un poti-poti, o com deia l’avi quan li vaig preguntar què era una truita a la paisana: “doncs mira, és quan obres la nevera i li vas posant el que hi ha”, i això és el que hi ha en el nostre entorn quan obrim la televisió o els diaris. Bé, el que volen que vegem i sentim que hi ha, d’aquesta manera ens tenen estorats, i ells van fent la seva.
Vendre l’iris per quatre “falses monedes”, que ja veuran si els acaben donant quelcom per elles… Ara bé, ells ja tenen la porta oberta per clonar les dades d’identitat d’aquestes persones. Hi ha vida intel·ligent a la Terra?
Dessalar l’aigua de mar, vinga dessaladores! Per a aigua per beure, per a aigua de piscines, ei, encara ens buidaran el mar de tant treure’n l’aigua! El que és ben segur és que estant “salant” la terra i, a causa d’això, creen un nou problema per a la salut de les plantes de l’entorn i les persones, aleshores necessiten aigua per arrossegar la sal, aigua dolça, és clar, aigua que se’ls nega als pagesos per regar. Perquè no es pot regar, ja que hi ha manca d’aigua i no es pot perdre, alhora que diuen sense gens de vergonya que les fuites no tenen gaire importància perquè l’aigua no es perd, ja que torna a la terra, sentit a “Els matins” de TV3 d’Ariadna Oltra. Fer neu sí, perquè quan es fon torna a la terra, això ho han repetit en diverses ocasions als telenotícies de TV3. A veure, vostès disculpin la meva ignorància, quan es reguen les plantes i els arbres, on va l’aigua si no va a la terra? Aleshores, què carall estan fent i dient?
“El consum del turisme no és substancial” J. Hereu…, llegit al diari “Ara” (27/02/24), parlant de la manca d’aigua. Molt bé, senyor ministre! Segons vostè, 12 milions de turistes que passen durant un any només per Barcelona, amb 35,9 milions de pernoctacions, ja no parlem de la resta del país, segons l’article de Sebastià Alzamora, són poc més que uns deixats, ja que, sembla ser, ni es dutxen, ni van al vàter, ni es renten mans ni beuen, ah, ni utilitzen les piscines dels hotels en què s’allotgen, que, per cert, sembla que no els faltarà l’aigua.
L’àrea de la Catalunya central de l’Institut Català de la Salut fa un vídeo per donar a conèixer la feina de la medicina rural, per cert, una de les més humanes que hi ha, i el que passa és que provoca un munt de comentaris, no sobre la bona feina, sinó sobre l’aspecte físic del metge i d’anar a muntanya estalvio les formes, pel seu físic, i això per a algunes persones no és assetjament, debat a “Planta baixa”, algunes de les tertulianes asseguren que als homes no se’ls assetja, que el que s’ha escrit de “sí que està bo” no és assetjament. N’hi ha una que es desmarca dient que ella sí que creu que ho és. Sí, les dones també assetgen, el pitjor és que si en lloc d’un home hagués estat una dona, “la metgessa guapa”, sí que ho considerarien assetjament. Mirin, tinc el record de com era el tracte quan vaig ser directora de l’Escola d’Infermeria del Mar, era jove i en semblava més del que era, arribava a una reunió i em rebien dient: “Hola, nena”, “seu maca”, etc., quan jo els deia: “No em dic ni nena ni maca, el meu nom és Rosa”, la resposta era: “No t’enfadis, ho dic/diem de forma afectuosa”, aleshores jo els preguntava: “Si fos un home, em dirien ‘hola, nen, seu maco?”. Resposta immediata: “Home, és clar que no”, doncs ja està tot dit! Assetjar una persona no té gènere, molesta igual si és a un home que a una dona. Si us plau, no imitem les conductes de què tant ens queixem, per davant de tot va el respecte a la persona, sigui dona o home.
“Explica-ho de manera que ho pugui entendre la meva mare”. “Els matins” de TV3…, Ariadna, mira que m’agrada el teu programa, però aquí t’has equivocat. Jo que podria, per edat, ser la teva mare, t’haig de dir que no m’agrada gens com a dona aquesta manera de demanar fer assequible una explicació científica. Soc dona amb una edat i l’entenc molt bé, segur que ni has pensat el “com” ho deies, és tan senzill com dir: “Ho pots explicar de manera entenedora per a tothom”. D’aquesta manera, ni ofens, ni exclous ningú i sobretot no deixes com incultes dones que hem treballat per una igualtat des de fa molts anys.
Titulars en diferents mitjans de comunicació: “400.000 nens al llindar de la pobresa actualment a Catalunya”, “La IA pot destruir 400.000 llocs de treball menys a Espanya”. Quants nens més al llindar de la pobresa? I sempre els que ja estan més al límit.
Com deia Leonardo da Vinci: “Estimo els que poden somriure davant dels problemes, que poden prendre forces de l’angoixa, i créixer valents a través de la reflexió”, això sí, donem les eines ja perquè puguin tenir un pensament crític i escollir millor.
Ah, per cert, algú em podria explicar el trànsit passat de rosca d’avionetes sobre Terrassa el matí d’aquest dimecres? Curiosament, s’han esvaït de la mateixa manera que ho han fet els núvols. Ep, no vull ser malpensada, tan sols és curiositat.