Daniel González, responsable de Serveis de Comerç Internacional a la Cambra de Comerç de Terrassa
Encetem un 2024 que per a moltes empreses presenta escenaris d’inseguretat i escepticisme, sobretot en l’operativa exterior.
Moltes companyies de la demarcació de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa ens han fet arribar els seus dubtes sobre enguany.
Tot i això, no podem caure en un discurs de desastre o daltabaix, ans al contrari, tan sols pretenem posar sobre la taula un escenari per al 2024 que es preveu convuls, de riscos per a les empreses. Però, en comerç internacional, els riscos s’afronten prenent posicions defensives i implementant cobertures per minorar-los al màxim possible.
Així doncs, de manera global, podem citar els següents punts generadors d’incertesa:
Geopolítica i conflictes
Continuem amb la guerra a Ucraïna, però tot i que els avenços de les forces russes les darreres setmanes han estat constants, això no vol dir que el conflicte hagi arribat a la seva fi. Els experts aposten per un escenari bèl·lic durant uns mesos més. Com a mínim, fins després de les properes eleccions a Rússia.
Segueix també el conflicte a l’Orient Mitjà, centrat, de moment, entre Israel i Palestina, malgrat que amenaça des de fa temps d’estendre’s per tota la regió. Els atacs de Hamàs van iniciar el contraatac israelià, que no sembla que hagi d’aturar-se.
De retruc, i a conseqüència d’aquests atacs d’Israel, els houthis del Iemen van iniciar els seus atacs als vaixells que travessen l’estret de Bab el-Màndeb, en direcció al canal de Suez, que podríem considerar com el primer exemple d’extensió de la guerra a Gaza a tota la regió. A la vista hi ha les properes eleccions dins de la UE, amb l’elecció del Parlament el juny d’enguany, les eleccions a Rússia, com dèiem, i les presidencials nord-americanes el novembre. Von der Leyen ja s’ha proposat per a un segon mandat i Biden i Trump també ho han fet. I Putin, òbviament.
Finalment, cal tenir en compte la permanent amenaça sobre Taiwan per part de la Xina, que desafia les potències occidentals i els interessos de les seves empreses, principals importadors dels productes tecnològics dels proveïdors taiwanesos.
Economia i finances
Els escenaris inflacionistes sembla que poden tenir un retrocés clar aquest any, malgrat que aquest descens s’allargui encara alguns mesos. Ara mateix, el llindar del 2%, queda més a prop.
Els tipus d’interès, tot i les demandes generalitzades per part dels operadors econòmics, segueixen elevats i amb una FED i un BCE que es mostren, de moment, conservadors.
Les previsions fetes per l’FMI per a la zona euro són d’un creixement (PIB) lleu i sostingut en el temps i de decreixement, també lleu, per als EUA (escenaris a curt/mitjà termini).
La Xina és un cas a part. Totes les previsions i estimacions sobre els indicadors macroeconòmics de la Xina ens parlen d’un any complex per al gegant asiàtic. La gran crisi del “totxo” en què es troba immersa pot fer molt feixuga la feina dels seus responsables econòmics. Malgrat tot, enguany, seguiria en creixements globals de prop del 5,4%.
Mentrestant, els mercats financers de renda variable fa setmanes que es troben en una tendència alcista (la majoria, menys l’Ibex-35), descomptant possibles millores economicofinanceres durant el 2024, fruit de les dades macroeconòmiques de les principals economies del món, retallades de la inflació i perspectives de baixada de tipus d’interès, publicació dels resultats empresarials, etc.
El deute sobirà també ha començat el 2024 amb una remuntada respecte a les rendibilitats que oferia a finals del 2023.
Operativa i logística internacional
Evidentment, hauríem de començar fent esment de les crisis dels canals de Suez i Panamà. Per motius diferents, una sequera de fa mesos i els atacs houthis al Mar Roig, però els dos canals es troben en una situació complicada, d’operativitat i de resultats econòmics. Si les coses no milloren aquest any, ambdues autoritats del canal hauran de prendre decisions importants per perllongar en el temps la viabilitat del negoci.
Apareixen, doncs, nous o recurrents colls d’ampolla per al comerç internacional que, sistemàticament, va patint sotracs en l’àmbit de l’aventura logística.
L’efecte de tot plegat és una forçada i forçosa redirecció de les rutes marítimes logístiques i un augment dels preus i retards en tota la cadena de subministrament a escala global. Els nolis des de l’Àsia cap a Europa han patit un augment de prop del 175%, segons Bloomberg, donada la reordenació dels trajectes pel cap de Bona Esperança.
En aquest sentit de reorganització del tràfic mundial de mercaderies, sorgeixen nous escenaris, com la ruta marítima de l’Àrtic, la nova línia ferroviària interoceànica per Hondures (que pretén donar la concessió de la gestió d’aquesta línia a la Xina, que en seria la finançadora), la cada vegada més present proposta del Canal de Ben Gurion (a Israel i travessant territori palestí, concebut la dècada dels anys seixanta), el corredor ferroviari interoceànic a Mèxic, etc.
En definitiva, i com veiem en un resum que no inclou totes les circumstàncies a les quals podríem fer referència, el 2024 s’inicia en un entorn incert, amb riscos inherents a un món global, interconnectat, en què els conflictes augmenten.
Com a dada positiva, i per no semblar catastrofista, el 2023 s’ha tancat amb una dada rècord per a les exportacions catalanes: hem superat els 100.000 milions d’euros! Cal seguir, doncs, apostant per la internacionalització com a element clau per a l’empresa, malgrat tot.
Des de la Cambra de Comerç de Terrassa farem tot el possible per acompanyar les empreses de la nostra demarcació per tal que el 2024 sigui un any de profit, amb les mínimes complicacions o incidències. Us encoratgem a seguir treballant per a la internacionalització de les vostres companyies i els vostres productes i serveis.
