Opinió

Construir un futur circular

Núria Forcada, catedràtica de l’ESEIAAT de la UPC. Directora de la Càtedra UPC-Grupo Construcia

L’escenari actual de canvi climàtic requereix una transformació profunda en els sectors clau per assegurar la sostenibilitat del nostre planeta.

La construcció no n’és una excepció. Aquest sector és responsable del 40% del consum d’energia i del 36% de les emissions de CO2 a Europa, de manera que contribueix considerablement a les emissions de gasos d’efecte hivernacle i a l’explotació dels recursos naturals. El canvi climàtic ha posat de manifest la necessitat d’adoptar pràctiques més sostenibles i ha situat aquesta qüestió al centre del debat global. En aquest context, l’economia circular emergeix com una eina essencial per fer front als reptes del segle XXI. La circularitat en el sector de la construcció es basa en la utilització de materials saludables i promou la permanent circulació de materials, és a dir, assumeix que els materials i elements que componen una construcció es reutilitzaran de forma indefinida una vegada completa la seva funció a l’edifici. Aquesta transició cap a l’economia circular no només beneficia el medi ambient, sinó que també té un impacte positiu en la competitivitat i la resiliència de les empreses del sector de la construcció.

Tenint en compte aquesta situació, tant la universitat com les empreses no poden ignorar ni evadir les seves responsabilitats envers aquesta problemàtica que està condicionant la vida de tothom, sense excepció. En aquest sentit, l’ESEIAAT de la UPC i el Grupo Construcía han fet un pas molt important per començar a recórrer un nou camí dins del sector de la construcció. El Grupo Construcía és pioner en la implementació de pràctiques d’economia circular impulsant un canvi de model cap a una construcció sostenible, positiva per a l’ecosistema i per a la salut de les persones. D’altra banda, l’ESEIAAT és una de les escoles de la UPC capdavanteres en la recerca i innovació en nous materials sostenibles i reciclables, l’optimització del cicle de vida dels edificis, l’anàlisi de ciclabilitat i el desenvolupament d’eines de simulació, models de negoci i digitalització. Totes dues parts treballem conjuntament amb empreses del sector per desenvolupar solucions innovadores que no només redueixin el consum de recursos, sinó que també promoguin l’eficiència energètica i la disminució de residus. Per tal de marcar clarament el nostre compromís mutu i de propiciar sinergies entre les necessitats del Grupo Construcía i la UPC, el 2022 vam crear la Càtedra UPC-Grupo Construcía: Hub d’economia circular en la construcció. Què és una càtedra universitat-empresa? És el marc per establir una col·laboració estratègica duradora entre l’empresa i la universitat, amb objectius docents, d’investigació, de difusió, d’innovació i de transferència de tecnologia. Mitjançant aquesta modalitat de càtedra, l’empresa es pot situar en una primera línia tecnològica, incorporar els millors titulats, obtenir visibilitat, solucionar problemes tecnològics interdisciplinaris, obtenir assessorament i mantenir relació amb professors investigadors de reconegut prestigi per desenvolupar projectes d’R+D+I.
En un moment en què el canvi climàtic ja és una realitat, la Càtedra UPC-Grupo Construcía assumeix la responsabilitat d’impulsar la transició cap a una construcció més sostenible i responsable. Amb una investigació innovadora, formació avançada i col·laboració amb el sector, aspirem a ser un hub d’innovació d’empreses, grups de recerca i entitats que busquen un futur més sostenible per a la construcció.

Durant els dos anys de treball conjunt, tant la formació i detecció de talent com la investigació, transferència de tecnologia i la divulgació del coneixement han estat els tres pilars fonamentals de la càtedra. Hem participat en diverses assignatures per difondre la cultura de la circularitat entre els estudiants i alhora hem detectat i hem captat talent per dur a terme treballs de fi d’estudis amb conveni amb l’empresa. Hem participat en diversos fòrums d’empreses organitzats per les escoles de la UPC. També hem organitzat visites a obres de Construcía per apropar els estudiants a la realitat del sector i despertar la seva inquietud envers nous processos i materials. D’altra banda, per tal de visibilitzar els treballs acadèmics de joves investigadors i promoure que puguin donar lloc a noves línies d’investigació, hem creat el Premi al millor Treball Fi d’Estudis en economia circular a la construcció i estem codirigint dues tesis doctorals, una d’elles sota el paraigua del doctorat industrial. Paral·lelament, hem iniciat contactes amb diversos grups de recerca de la UPC per redactar propostes per a convocatòries competitives de projectes d’investigació i hem signat diversos convenis de col·laboració amb grups de recerca i entitats per a l’assessorament i formació en economia circular al sector de la construcció. També hem creat espais de valor en què s’han presentat projectes de recerca liderats per la UPC en l’àmbit de l’economia circular a la construcció; en què s’han compartit temes d’interès recíproc i en els quals hem tingut l’oportunitat de divulgar els resultats de les investigacions realitzades tant a professionals com a estudiants i la ciutadania en general.

I és que el nostre no és un objectiu menor, perquè abordar de manera decidida els desafiaments urgents del canvi climàtic no és una qüestió trivial. En aquest sentit, la càtedra UPC-Grupo Construcía aporta al repte una visió de futur, amb recerca avançada i formació d’experts i es posiciona en l’avantguarda i el lideratge per construir el nostre entorn d’una manera sostenible i resilient.

Per això estem convençuts que hem d’expandir la nostra influència i afirmar-nos com un agent clau en la lluita contra els impactes del canvi climàtic al sector de la construcció. Sí, estem construint un futur circular, i el centre difusor del canvi de paradigma en aquest sector és a Terrassa i al Vallès.

To Top