Opinió

“Operación Triunfo”, Terrassa

Ona Martínez, tinenta d’alcalde de Projecció de la Ciutat

L’edició d’“Operación Triunfo” 2023 ha innovat emetent-se per primer cop en directe en una plataforma de “streaming”.

Afegeix a les estratègies d’èxit de la televisió en directe continguts més moderns i actuals per a Youtube, TikTok i diversos canals socials interactius. Ho ha fet, a més, amb molt bones dades d’audiència, segons expliquen diverses consultores que han analitzat els augments no lineals de consum d’entreteniment per la xarxa, especialment entre la franja de joves i adults joves. Una nova fita dins del que els experts anomenen “economia de l’atenció”. I tot, amb epicentre a Terrassa.

La gala que s’emet simultàniament a més de trenta països es fa des d’un plató del Parc Audiovisual de Catalunya, majoritàriament propietat de l’Ajuntament de Terrassa en associació amb la Generalitat de Catalunya. I aquest èxit comercial que suposa el programa de GestMusic té un notable impacte positiu sobre la ciutat que justifica sobradament l’aposta que fem des de l’Ajuntament per la indústria audiovisual.

Algunes dades: els dilluns, dia de la gala d’“OT”, hi treballen presencialment entre tres-centes i quatre-centes persones en llocs de treball que ocupen des de perfils d’enginyeria (que poden haver sortit de l’ESEIAAT de la UPC), graduats de l’ESCAC, perfils tècnics de formació professional (que tant poden ser tècnics d’imatge i so provinents del Santa Eulàlia, de l’institut del Teatre com professionals de la restauració formats a l’institut Cavall Bernat) i tota una infraestructura logística i auxiliar que té un impacte econòmic positiu a Terrassa.

Terrassa es consolida dins el món de la indústria audiovisual per aquesta combinació de la cadena sencera de formació que permet tenir a l’abast professionals ben qualificats, platós de grans dimensions i, no ho oblidem, una Film Office municipal que es dedica a posar-ho molt fàcil a les productores del sector audiovisual. I això ens posiciona al món com a ciutat industrial de marcat perfil innovador i tecnològic especialitzat en el sector audiovisual. Per això som ciutat creativa del cinema de la UNESCO o la segona ciutat de Catalunya (només després de la capital europea que és Barcelona) on es fan més rodatges, per exemple.

Que Terrassa s’associï a “Operación Triunfo”, a Amazon Prime o a Netflix, a videoclips i anuncis, a producció audiovisual per al mercat global és, sens dubte, una bona notícia per a l’economia de la ciutat. Especialment perquè la indústria és la que genera i distribueix més bé la riquesa. No em canso de dir que els salaris del sector industrial són els únics que s’han situat per sobre de la inflació i permeten una vida digna.

Hem de fer créixer aquesta aposta pel sector industrial audiovisual, les produccions fetes a Terrassa, la formació dels professionals i, sobretot, fer que la indústria audiovisual sigui un motiu més d’orgull terrassenc.

I no, no me n’oblido: Terrassa és la ciutat de Miki Núñez, és clar. Un talent local que va brillar amb llum pròpia a “OT”, que s’ha consolidat com a artista de referència a tot el país i que és un gran ambaixador de la millor Terrassa.

To Top