Opinió

L’orgull econòmic terrassenc

Salvador Cardús i Ros

Afortunadament, Terrassa té quatre organitzacions de referència en l’activitat econòmica: la Cecot, la Cambra, el Centre Tecnològic Leitat i la Universitat Politècnica de Catalunya.

Amb tot, la meva opinió és que, per la importància que tenen, encara són poc conegudes entre els terrassencs, i no sé si prou ben considerades per la majoria dels mateixos agents econòmics de la ciutat.

És cert que les quatre organitzacions no són estrictament locals perquè tenen un àmbit d’actuació territorial més general i, d’altra banda, totes quatre tenen una clara vocació internacional en relació amb el seu horitzó de treball. Però per la seva rellevància en la creació de treball i riquesa a la ciutat, haurien de ser més àmpliament reconegudes. De manera que tindria molt sentit que, a més de les visites guiades al patrimoni natural o a l’arquitectònic, se’n fessin de centrades en l’activitat econòmica. Una per facilitar el coneixement d’aquestes quatre organitzacions i d’altres per conèixer l’activitat de les empreses dels diversos sectors en què Terrassa excel·leix. Fomentar la cultura industrial i empresarial entre la població –entre els escolars, però també els adults– és imprescindible per assegurar un millor futur econòmic per a la ciutat.

Ara bé, la sobrerepresentació mediàtica de l’activitat política, ara encara més accentuada per l’ús de les xarxes socials –els polítics són els que més en depenen i compten amb més suport professional, sol confondre el ciutadà respecte del pes i l’autonomia de l’activitat econòmica. Una activitat generalment infrarepresentada als mitjans, també perquè les empreses solen preferir treballar amb discreció. Sigui com sigui, el cas és que hi hagi qui hi hagi als governs, l’activitat econòmica té la seva pròpia dinàmica de la qual, en el fons, depenem molt més que de les institucions polítiques. I no pot ser que la ignorem o les menystinguem.

És precisament aquesta autonomia respecte de l’administració pública allò que en part pot explicar el gran èxit electoral aconseguit per la candidatura La Teva Cambra, encapçalada per Ramon Talamàs, respecte de la d’Eines de País, de Natàlia Cugueró. La primera sobretot ha aportat els resultats de quatre anys de treball intensos, innovadors i eficaços, però segur que també ha estat valorada per la seva independència dels governs –tots–, sempre mantinguda amb coratge pel seu president. Eines de País, en canvi –tot i que no sense raó–, ha posat més l’accent en la denúncia política de la situació d’espoli fiscal que pateix Catalunya. Però això no ha seduït uns empresaris acostumats a lluitar contra l’adversitat, tant la dels mercats com la política i dels governs.

El que és ideal, és clar, és que hi hagi una bona sintonia i col·laboració entre els responsables polítics i els econòmics. L’administració pot i ha d’impulsar l’activitat econòmica, a més de regular-la i sobretot no entorpir-la, com passa sovint. L’anunciada Jornada de Transferència i Tecnologia, que precisament organitza l’Ajuntament de Terrassa amb les quatre organitzacions esmentades, va en aquesta bona direcció. Tanmateix, s’entén bé que les organitzacions dedicades al coneixement, la innovació i la promoció econòmica siguin molt geloses de la seva autonomia respecte de les conjuntures polítiques, i la defensin amb urc.

Però insisteixo en la idea del principi: totes quatre organitzacions, a més d’oferir serveis als seus estudiants, clients o associats, haurien de fer un esforç complementari per fomentar la cultura –i l’orgull– empresarial local entre els terrassencs. Per interès de la ciutat i també pel seu propi interès.

To Top