Opinió

Com endreçar la nostra empresa

Joan Carles Folia, Coach Advance Life

És aquesta expressió que encapçala l’article i en forma de pregunta la que em fan molts empresaris quan aterro a les seves instal·lacions.

Si ens n’anem al diccionari, trobarem que el mot “endreçar” es defineix com l’acció de disposar en l’ordre que convé un seguit de variables.

Proposar-les de la manera més adequada per assolir un fi, i aquesta és la clau del bon funcionament de qualsevol organització.

Moltes persones amb responsabilitats es pensen que l’ordre o l’endreç tenen a veure amb espais nets, ben recollits i taules ben distribuïdes, que no dic que no sigui important, però quan parlem d’optimitzar recursos i situar-los alienats per a la seva eficàcia i eficiència, estem parlant d’un nivell superior en què intervenen qüestions tan significatives com el clima laboral, la comunicació interna entre treballadors i fins i tot la diferència salarial que potser hauria d’haver-hi entre fumadors i no fumadors, estrictament per evitar un conflicte sociolaboral que cada vegada es dona més a les empreses.

En qualsevol feina d’endreç cal una diagnosi de totes aquelles coses que intervenen en el centre de treball. Serà a partir d’aquesta anàlisi i detectant necessitats, dèficits i hàndicaps, quan serem capaços d’establir un pla de millora d’aquelles qüestions que siguin susceptibles de canvis. Ja us puc avançar que els darrers anys les coses que no acaben de funcionar a les empreses tenen molt més a veure amb la motivació i l’estat emocional dels seus components que no pas i estrictament amb la percepció salarial que s’atorga.

Vull dir que he trobat gent molt ben pagada en una corporació i molt poc motivada amb el fet que el seu rendiment és francament millorable. També a l’inrevés, personal laboral amb salaris força precaris que treballen i defensen la marca de l’empresa com si fos seva.

Endreçar una empresa implica tant sí com no copsar per després guarir els cors (que vol dir les emocions) dels treballadors i treballadores de l’empresa. L’últim consell d’endreça que vaig donar a un empresari és que parlés amb els seus operaris a veure quin seria l’horari més gratificant per a ells, sense que penalitzés la producció i els clients. Una vegada van ser escoltats, aquests treballadors van poder accedir a algunes peticions històriques que estaven bloquejades. Un cop perpetrat el canvi, l’empresa ha disminuït l’índex de baixa laboral i absentisme i ha pujat en el darrer exercici un 16% la seva facturació. Si això que us explico fos casual, passaria només en algunes empreses, però el fet que passi a gairebé totes fa pensar que la situació és verdaderament causal.

Endreçar les empreses és una feina molt maca i sempre que m’hi dedico tinc la percepció que les més endreçades són les que deixen que tothom hi participi i algú (els caps) acompanyin en aquest objectiu d’assolir bons resultats tant per als treballadors i, a conseqüència, per als amos.

To Top